Jaspis Creative Commons License 2004.03.16 0 0 195
Jányok, hogyhogy még nincs itt a mai recept? A végén még lemaradunk vmiről. :(

Debreceni fehérborral és almával sütve

Hozzávalók:

4 pár debreceni
2-3 evőkanál olaj
10 deka ecetes gyöngyhagyma
1 nagyobb alma
2 fokhagymagerezd
1½ deci száraz fehérbor
1 deci viz
3 babérlevél
1 csokor petrezselyem

Elkészítés:
A debreceniket ötcentis darabokra vágom, aztán az olajat felforrósítom egy nagy és mély serpenyőben. A húsdarabkákat 1-2 perc alatt átsütöm benne, majd szűrőlapáttal kiszedem őket, és félreteszem.
Ha a serpenyő túl száraz lenne, beleöntök még kevés olajat, és a lecsepegtett gyöngyhagymákat közepes erejű tűzön 3 perc alatt átpárolom benne. (A minihagymákat nem kell teljesen megpuhítani, elég, ha csak elveszítik a nyersességüket, a felületük pedig szép pirossá válik.) Amikor a hagymákkal készen vagyok, lehúzom a serpenyőt a tűzről.
Utána meghámozom az almát, aztán negyedekbe vágom, majd a vastag gerezdekből kiszedem a magházas részeket, és az almacikkeket keresztben megfelezem. Miután legyártottam a tömzsi gyümölcsfalatokat, vékony szeletekre vágom a fokhagyma-gerezdeket.
Az edénybe visszateszem az átsütött debreceni-darabokat, a félig párolt gyöngyhagymákat, az almakatonákat és a fokhagyma-szeleteket, aztán rájuk öntök annyi bort, amennyi félig ellepi őket. Néhány babérlevél társaságában közepes tűzön 12 perc alatt összefőzöm a mennyei egyveleget, és miközben az étel csendesen elrotyog a serpenyőben, apróra vágom a petrezselymet.
A zöld vagdalékkal tálalás előtt meghintem a tunkolnivaló vacsorát, és utána mindenki átadhatja magát az egyszerű ízek pazar csodájának.
4 adag lesz belőle.