Törölt nick Creative Commons License 2004.03.21 0 0 132
Leváltották a Disney és a Shell vezetőit

2004. március 04. 12:05

A Royal Dutch/Shell csoport vezérigazgatóját a túlbecsült olajkészletek miatt, a Walt Disney elnökét pedig részben a Comcast felvásárlási ajánlata miatt küldték el a részvényesek.

Sir Philip Watts, a Shell vezérigazgatója azután kényszerül távozni posztjáról, hogy az év elején bejelentette: a cég kőolaj készletei 20 százalékkal alacsonyabbak az előzetesen közölt adatoknál. Helyét Jeroen van der Veer váltja fel, aki a csoport hollandiai ága, a Royal Dutch elnöke.

Watts kőolajkészletekről szóló bejelentését követően megingott a befektetők bizalma, és csökkent a részvények árfolyama, melyet csak tetézett, hogy Watts kis könyvelési malőrnek titulálta az esetet, és kijelentette, nem áll szándékában megbízatása lejárta előtt távozni a cég éléről. Ezek után újabb készlet-felülvizsgálatot ajánlott fel, mely a részvényesek teljes elfordulásához vezetett.

Változások kezdődtek a szórakoztatóipari óriás Walt Disney házatáján is, az eddigi elnök-vezérigazgató Michael Eisner kénytelen megválni elnöki posztjától. A cég részvényeseinek tegnap Philadelphiaban tartott ötórás közgyűlésén ugyanis az elnöki és vezérigazgatói poszt különválasztásáról döntöttek.

A részvényesek szerint egy, a befektetők érdekeit erőteljesebben képviselő elnökre van szükség ahhoz, hogy a Dinsey képes legyen visszautasítani, illetve kivédeni a Comcast több milliárd dolláros felvásárlási ajánlatát.

http://hvg.hu/frisshirek_cikk.asp?oID=D09DA0C7-48C9-4904-943B-CFB0C4125C5A