kreativtucsok Creative Commons License 2004.03.22 0 0 203
a mai recept

DIÓS RIZS SÜTVE

Hozzávalók:

10 deka dióbél
2 evőkanál olivaolaj
2-3 szál újhagyma
20 deka rizs
kb. 3 ½ deci víz
só és frissen őrölt bors

Elkészítés:

Először sütőpapíron körberajzolom a 30 centi átmérőjű, 6-7 centi mély serpenyőm felső peremét, aztán a körlapot kivágom, és félreteszem. Amikor ezzel megvagyok, kimérem a szárított gomba félretett áztatólevét, és felöntöm annyi vízzel, hogy összesen 5 deci legyen. Ezután mozsárban durvára töröm a már megpirított diót, majd bekapcsolom a sütőt 175 C-ra (gázsütőn ez 4-es fokozat).
A serpenyőben megmelegítem az olivaolajat, és 2-3 perc alatt puhára párolom benne a korábban apróra vágott újhagymát. Hozzáadom a megmosott, átválogatott rizsszemeket, aztán pár percen át kevergetve együtt főzöm őket. Amikor a rizsszemek már fényesek, hozzájuk forgatom a diódarabokat, és beleöntöm a serpenyőbe a kimért, erdei gomba illatú vízet. A diós-gombás rizst megsózom, megborsozom, és erős lángon felforralom.
Ahogy elkezd rotyogni, leveszem a tűzről, aztán gyorsan ráhelyezem a sütőpapírból kivágott körlapot. A serpenyő nyelét bebugyolálom több rétenyi alufóliába, hogy veszély nélkül betehessem a forró sütőbe, és ott kb. 10 perc alatt puhára párolom.

4 adag lesz belőle.