szepyke Creative Commons License 2004.03.23 0 0 204
MOGYORÓPUDING

Hozzávalók:
20 deka mogyoróbél, 2. 5 deci tej , 2. 5 deci tejszín + kb. 2 deci tejszín, 6 tojássárgája, 10 deka cukor, 1 teáskanál vaníliaaroma, a tetejére édes tejszínhab
A mogyoróbelet megőrlöm, és beleszórom egy száraz, kisebb fazékba. Mérsékelt tűzön folyamatosan kevergetve illatosra pirítom, majd kiveszek belőle 2 evőkanálnyit, és félreteszem díszítésnek.
Az edényben várakozó morzsára ráöntöm a tejet és 2½ decinyi tejszínt. A keveréket erős lángon felmelegítem, de mielőtt elérné a forrpontot, lekapom a tűzről, és megvárom, hogy kihűljön. Ezek után beteszem a hűtőbe, és 1 napon át tartom, mert így a pirított mogyoró íze alaposan beleoldódik.
Másnap a tejszín-tej duót leszűröm –a kiáztatott mogyorómorzsától elbúcsúzok-, és lemérem, hány deci lett. Kipótolom annyi tejszínnel, hogy összesen 5 deci legyen belőle, aztán elkészítem a pudingot.
Előveszek egy akkora fazekat, amelyre kényelmesen ráillik az a fémből készült keverőtál, amelyben összedolgozom majd a hozzávalókat, és az edényben annyi vizet forralok, hogy a tál alja ne érhessen bele.
Miközben melegszik a víz, egy kisebb fazékban meglangyosítom a leszűrt, mogyoróízű tej-tejszínt, egy keverőtálban pedig kézi robotgéppel összehabosítom a tojássárgájákat a cukorral és a vaníliaromával. Ezt követően robotgépről kézi habverőre váltok, aztán a rugós fejű eszközt folyamatosan táncoltatom a tálban, amíg a tojásos-cukros-nutellás-vaníliás keverékhez apránként hozzácsurgatom a langyos mogyoróillatú tejes tejszínt. Amikor ezzel megvagyok, békén hagyom egy pillanatra, és ránézek a forró vizes fazékra.
Ha már erősen gőzölög benne a víz, takarékra csavarom a lángot, és megvárom, amíg a gőzölgés kicsit lecsendesedik. Miután ez megtörtént, ráteszem a fazékra a keverőtálat, aztán kézi habverővel kb. 10 percen át kitartó kevergetéssel mártás állagúra sűrítem be a pudingot. Nem kell jobban, mert ahogy hűl, még tovább sűrűsődik majd. Ezzel el is értem a célegyenest: a mogyoró-pudingot kis tálkákban szétosztom, aztán amikor teljesen kihűlt, mehet a hűtőbe. Tálaláskor a pudingokra édes tejszínhabot púpozok, és meghintem a félretett mogyorómorzsával.
6 adag lesz belőle.