Törölt nick Creative Commons License 2004.04.01 0 0 142
Bocsesz,linkeket nem írok mivel annyi ídőm nincs,de

-az usa-ban a szénbányák részvényei lettek a kecsegtető bizniszcélpontok.Ha ezt öszeadjuk azzal,hogy a nyersvas piacon is boom vanakkor a szénbányák árai az egekbe mennek...(tisztára az 1800-as évek:-))
-Az usa gáz készletei alacsony szinten vannak,és bár mgasak az árak(vagy 4*5-ös áremelkedésröl számolnak be),de még nem érték el a 2000-es árrobanás 10$/millió BTU-s szintjét,mi előrevetíti hogy rekkenő nyári hőség esetén(mivel bölcsen csak gáztubinákat építettek az elmúl 10 évben)lesz egy jó kis áram és gázhiány..
(a gáztorozók alacsony szinten vannak,és a gázerőművek miatt nyáron nem tudják őket tölteni!)

-Az usa 2* annyi energiát fogyaszt,mint az eu.aszem ezzel mindent megtudtunk arrol,hogy milyen állapotba fog kerülni az usa gazdasága egy hirtelen energiaváltság esetén.

További problémát jelent,hogy az lemult években leállt mindenki az atomerőművek építéséről.Eredetileg a ruszkiknál évi 4-10 erőmű építési kapacitást csináltak,ami viszont valsz nullára amortizálodott mostanra,az európai és amerikai kapacitásokkal együtt.Sajna a kisméreű gázturbinák,melyekre az elmult évtizedben rendelés volt,némiképpen kisebbek mint a standard atom/hőemrőművi gépek.
(gyakorlatilag a nagyméretű generátorok piaca megzuhant...)

A szélerőművek elsődleges áramtermelő forrásként nem müködhetnek.Egyszerűen a névleges teljesítményűk 30%-át adják le éves bázisra vetítve.
Ez annyit jelent,hogy a napi többszörös ingadozást is mutató elektromos hálozat esetén a hálozat átlagkapacitásához képeest 7-9*-es túlméretezést kell csinálni!!!!!!!!
Persze az átlagfogyasztásra vonatkoztatva.

Olyan energiaforrást kell találni,ami akkor áll rendelkezésre,amikor kell.Ilyen az atomerőmű,vízi erőmű,a geotermikus és a bio.

Az egyetlen reális az atomerőmű.A szélerőműnek is megvan az a hátránya,hogy simán nem emelhető a toronyra eső teljesítmény,mivel a költségek a magasággal nem lineárisan növekednek.tehát marad z erőművek számának növelése,ami viszont lineáris költségnövekedét okoz.

Az atomerőműveknél a teljesítmény növelésével csökken az egységnyi teljesítmény előállításához szükséges költség.

Persze,a vég lehet hogy az leszmhogy csernobili tipusú erőműveket fognak építeni.Ki tudja?

De ha mindezeket megoldottuk,akkor is marad a szállításhoz használt energiahordozó kérdése,föleg ez a probléma az usa-t éinti.(ott nincs ilyen vasútvonal kiépítve mint az ue-ban).

Egy olajárrobanás esetén az eu könnyeben át tud állni a vasúti szállításra,mig az usa-ban marad a lovaskocsi.Sarkítva a dolgokat.:-)

Előzmény: ezerkilenszaznyolcvannegy (141)