Törölt nick Creative Commons License 2004.04.01 0 0 148
Naszóval,a szitú érdekesebb.

Egyrészt az energiaváltság valóban világméretű probléma lesz.

DE!

Nézzünk csak bele a piaci visznyokba az energiahordzók területén!
Tehát az usa-eu viszonylatában(azon egyszerű oknál fogva,hogy az usa a legnagyobb energiafaló,míg mi az eu-ban élünk) az usa sokkal jobban rá van utalva a kőolajra/földgázra,mint európa.Egyszerűen ha megnézed,az usa-ban a közlekedés marginális áramot használ,míg az eu-ban a vasút miatt ez kedvezőbb képet fest.
Tehát kedvezőbb az energiafelhasználás mérlegén túl annak öszetétele is, és ha sikerül egységesíteni az európai vasúti piacot,akkor növekedhet a vasút szerepe a szállításban.

Ezen gyakorlatilag nem változtat semmit az usa hadserege,hadereje stb. , legfeljebb annyit hogy rossz területekre visz a pénzt.

Alapvetően az usa számára szükséges olaj és LNG vízi szállítása annyira sebezhető,hogy katonailag megvédhetetlen.Most ott van az usa,ahol volt németó a II. VH során:a legfontosabb nyersanyagutánpotlási vonalai a legkönyebben védhető területén kívülre,nagyon nehezen védhető területre esnek,míg a legnagyobb ellenfelei(kína,india,oroszo) szárazföldi uton tudja megoldani utánpotlását,biztonságosan.

Na,és eljutottunk a kulcselemhez:A földgázhoz.
Ugyannis földgázt drága és nagyon nagy befektetést kívánó módszerekkel kell szálítani,és ezek a költségek nagyobbrészt az indítóországban jelentkeznek.Egy-egy gázterminál 100 millió$ nagyságrendű ktsg,és ennek a anyg része nem az usa gazdaságát erősíti.

Ráadásul baromi drága szállítani a földgázt,és a beruházásigénye miatt rugalmatlan a szállítási kapacitás,az usa pedig távol esik a legfontosabb szállítóktol,ami az eu számára komoly árelőnyt jelent ugyanolyan szintű kútfelyárral számolva.
Ráadásul az eu csővezetéken kapahatja az oroszoktol a gázt....

Na,100 szónak is 1 a vége,az usa fogyasztásának jelentős részét kitevő földgáz nem pótolható katonai erővel,csak iszonyatos beruházások árán,amik ráadásul külföldre kell menjenek.
Ds tekintetbevéve,hogy a földgázfogyasztás 1%-át teszi ki az LNG,hát....Drága lesz megtöbszörözni.

Viszont a növekvő LNG fogyasztás drgáítja az olajat,és növeli az igényt,továbbá drágítja a szenet.

Előzmény: ezerkilenszaznyolcvannegy (145)