kreativtucsok Creative Commons License 2004.04.21 0 0 273
FŰSZERES NARANCS-SALÁTA

Hozzávalók:

5 deka mandulabél
5 narancs
2 fej hagyma
4 evőkanálnyi + 10 evőkanálnyi olívaolaj
½ teáskanál őrölt fahéj
1 evőkanálnyi méz
2 kisebb citrom
10 deka magozott fekete olajbogyó
1 csupor friss menta
frissen őrölt bors

Elkészítés:

A mandulabelet egy száraz serpenyőben kevergetve illatosra pirítom, majd lehúzom a tűzről, hogy a pirított mandulaszemek kihűljenek.

A narancsokat éles késsel meghámozom úgy, hogy ne csak vastag bundájukat, hanem fehér szöszeiket is levetkőzzék, aztán a gyümölcsöket vékony karikákra vágom. Ezután megpucolom a hagymákat, és amikor már mindkettőt hajszálvékonyra fölkarikáztam, megmelegítek 4 evőkanálnyi olíva olajat egy nagy serpenyőben. A serpenyőnek azért kell nagynak lennie, hogy ne zsúfolódjanak benne a hagymakarikák. Az olaj kellően erős hőfoka pedig azért fontos, hogy puhulás közben szép aranybarna színt kaphassanak.

A süldögélő hagymakarikákat folyamatosan kevergetem fakanállal, és 5 perc után, amikor azt látom és szagolom, hogy mindjárt készen vannak, rájuk kanalazok egy kis mézet és megszórom őket őrölt fahéjjal. A fahéjas mézet jól elkeverem, és ezzel együtt kb. 3 percig még tovább sütöm a hagymakarikákat. Így nemcsak a színük, de az ízük is karamelles lesz. Ha elkészültek, lehúzom a serpenyőt a tűzről, és a kezemen átszűrve megspriccelem a hagymát az egyik citrom felének a levével.

Az öntethez egy kis tálkában kézi habverővel összekeverem a megmaradt másfél citrom átszűrt levét 10 evőkanálnyi olívaolajjal. Utána félbevágom a kimagozott olajbogyókat, felaprítom a friss mentát, és mindkettőt félreteszem. Ilyenkor már a mandula is elég langyos ahhoz, hogy mozsárban könnyedén durvára törhessem.

Ezek után a saláta összeállítása annyiból áll, hogy előveszek 2 nagy tányért, és először igazságosan elosztom rajtuk a narancskarikákat. Aztán a gyümölcsöket megszórom maduladarabkákkal, elpötyögtetek rajtuk olajbogyó-feleket, és rájuk locsolom a citromos olivaolajat. Végül a tetejükbe púpozom a sült hagymakarikákat, majd meghintem őket az apróra vágott mentával, és íme, készen van az üdítő gyümölcs-vacsora.