ezerkilenszaznyolcvannegy Creative Commons License 2004.04.28 0 0 216

Az OPEC júniusben feltehetőleg emeli a "kívánatos" olajárat az eddigi 22..28$-ról 28..32$-ra. Ennek csak szimbólikus jelentősége van, hiszen az olaj ára manapság a 36..38$-os sávban szokott mozogni.

Marad a magas olajár?

Az OPEC hivatalosan is megemelné azt a 22-28 dollár közötti olajár ingadozási sávot, melyet már hosszú idő óta kívánatos szintként kommunikál - mondta a szervezet elnöke. A lépésre az OPEC június 3-i ülésén kerülhetne sor.

A kijelentés nem igazán mozgatta meg tegnap az olajpiacot, ami elsősorban annak köszönhető, hogy az olaj ára már hónapok óta kilépett ebből a "kívánatosnak tartott" sávból, és az OPEC semmilyen lépést nem tett arra vonatkozóan, hogy a folyamatot visszafordítsa. Ennek következtében a piac számított erre a lépésre.

Nincs azonban egyetértés a szervezeten belül az új ársávra vonatkozóan: míg Szaúd-Arábia 25-32 dollár közötti, Venezuela 25 dolláros árat tart elfogadhatónak.

Az olajár kérdése igen fontos a világgazdaság szempontjából is, hiszen a szakértők szerint a globális növekedést 0.5%ponttal visszafogja a jelenlegi magas árszint, s az OPEC nem elhanyagolható szereplő a piacon: a világ olajtermelésének egyharmadát adja.