Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 80
Kedves Édes,

A spirál mint ahogy Dr. Spook is irta (és nekem is ezt mondták) csak azoknak jó akiknek már van gyerekük. De azt hiszem egyébként is félnék töle. Akinek már volt kaparásban része az tudja, hogy milyen pszichés megterheléssel jár. Szavatossági idő leteltével azt ugyanis igy veszik le.

Dr. SPOOK? Remelem nem. Nezd meg egy szotarban hogy ez mit jelent (ha nem tudod). Mr Spock a nick.

Ami pedig a spiral levetelet illeti: amit irsz az nem helyes. Semmifele kaparasrol vagy ahhoz hasonlorol, szo sincs. A spiralrol lelog egy nehany centis vekony muanyag fonal. Az a mehbol, a mehnyakon keresztul kilog a huvely belso-felso reszebe. A levetelnel az orvos annal fogva egyszeruen kihuzza a spiralt a mehbol, egy nem tobb mint 1 perces procedura, altalaban fajdalom nelkuli, legrosszabb esetben enyhe menstruacios gorcshoz hasonlo, nehany perc alatt elmulo erzes.

Kiveteles esetekben, eppen akkor ha ez a muanyag fonal felhuzodik a mehbe, tehat nincs minel fogva kihuzni a spiralt, akkor szukseges egy kaparashoz HASONLO beavatkozas, ha kihuzasra kerul sor, valoszinuleg innen szarmazik a teves informaciod. De akkor sincs kaparasrol szo, a mehnyakat kell valamelyest kitagintani (kevesebbet mint a kaparasnal), es egy muszerrel kell benyulni es megfogni a spiralt.

Nagyon ritka esetekben, ha a spiral beagyazodik a mehfalba, AKKOR kell egy kaparas szintu beavatkozas.

Kedves Arduan,

Ha a spirál kihúzásakor nem következik be vetélés, akkor a terhesség teljesen normálisan folytatódik? A magzat semmilyen károsodást nem szenved?

Feltetelezve, hogy a spiral kihuzasaig semmi nem tortent, akkor ez igy van. Tehat, HA a spiral kihuzasa nem idez elo vetelest, a gyereknek majdnem 100%-os eselye van minden problema nelkuli fejlodesre es szuletesre. Akkor most itt leirok egy tortenetet, csak az erdekesseg kedveert.

Kb 10 eve tortent. Uj paciens a rendelomben. Azert jott, hogy kivegyem a spiralt ami benne van tobb eve, mert teherbe szeretne esni. Az anamnezis felvetele soran kiderul, hogy az utolso menstruacioja kesett. Rutinbol azonnal terhesseg vizsgalat, POZITIV! A no majdnemhogy ugrandozik a boldogsagtol. Mondom neki, hogy korai az orom, mert ha kiveszem a spiralt, tobb mint 50% eselye van az elvetelesre. Aztan megvizsgalom, es NEM talalom a muanyag fonalat. Elmagyarazom, hogy sajnos ez neha felhuzodik a mehbe, es elkuldom ultrahangra, hogy azonositsak a spiral jelenletet. Nehany nap mulva jon az eredmeny: spiral a mehben. Na most mi van. Mivel ez egy ritka eset, elkezdem a kollegaimat kerdezni, hogy mi a helyes eljaras, mert emlekszem hogy nem egyertelmu. 6 kollegabol 3 azt mondja, hogy azonnal ki kell venni, masik 3 azt mondja, hogy hozza sem szabad nyulni. Konyvek: mindket velemeny megtalalhato. Ekkor elhatarozom, hogy az informacio gyokeret megkeresem: kontaktusba leptem a gyarto ceg orvosi kutatolaborjaval, es onnan is a vezeto kutatoval. Az mondja, hogy bizony ki kell venni, mert a statisztikak szerint, a 4-6 honapban magas az eselye a fertozott masodik harmadi vetelesnek, ami mar az anya eletet is fenyegetheti. Ha ez nem tortenik meg, es a spiral nem agyazodik bele a magzatba, akkor megszulethet ugyan egeszsegesen, de nem szabad ezt a kockazatot vallalni. A vita eldontve, ha valaki, o tudja. Elmondom a paciensnek, aki sir, hiszen a veteles eselye tobb mint 50%. De meg kell csinalni. Raadasul, mivel a fonal elveszett, tagitani kell a mehnyakat, nyulkalni kell a mehen belul, majdnem 100%-os esely a vetelesre. De meg kell csinalni.
Muto: nem altatom, epiduralis alatt probalom, es elhatarozom, hogy improvizalok. Nem tagitom ki a mehnyakat, hanem keresek egy ersebeszeti muszert, amivel nagyon keskeny helyen el lehet ferni, es azzal felnyulok a mehbe. Kozben az ultrahang ott van a mutoben, a technikus allandoan figyel, a kepernyon minden latszik. De en meg vagyok zavarodva, mert semmi olyant nem latok ami egy spiralra emlekeztetne. A technikus magyarazza, hogy "ott az a feher pont, ami a spiralban azert van, hogy pontosan ilyen esetekben latni lehessen, mert kulonben a muanyagot nem latni ultrahangon". Lehivatom a rontgenes orvost, megkerdezem ugyanezt, es ugyanez a valasz. Tehat, a muszerrel a feher pontot "kergetem" a mehen belul, 2 millimeterre az embriotol. Es nem sikerul megfogni. Probalom egyszer, ketszer, haromszor, valahogy "kicsuszik" a muszer "fogai" kozul. A paciens persze mindent lat es hall, kepzeljetek el. Egy furcsa erzes uralkodik el bennem: az nem a spiral, es nincs is spiral. Hivom megint a rontgenes orvost, aki meg le is szid, mondja hogy az bizony a spiral, ne hibaztassam ot azert, mert nem vagyok eleg ugyes ahhoz, hogy elkapjam. Tovabb matatok a mehen belul, nem sikerul elkapni a feher pontot. Kb egy oras (nagyon ovatos) turkalas utan, szinte biztos vagyok abban, hogy tevednek, nincs is spiral. Mondom a rontgenorvosnak:ugye a fiziologias sooldat ultrahang szempontbol hasonlit az elo szovetre? A valasz: igen. Hozatok egy spiralt. Hozatok egy zacsko fiziologias sooldatot. Bedobom a spiralt, es mondom a technikusnak, hogy ezt nezze meg, es hozza fel a kepernyore. Es ott, halvanyan ugyan, de teljesen tisztan megjelenik maga a spiral. Tehat tevedtek, a spiral lathato, a paciensben meg NINCS spiral. Abbahagyom az egeszet, tobb napig a korhazban tartom, varom a vetelest. Nincs. A magzat tovabb el minden problema nelkul. A paciens nehany honappal kesobb makkegeszseges gyereknek eletet ad.

Tanulsag:
NEM AZ, hogy a spiral veszelyes! Eppen azert tortentek a tevedesek, mert ez tenyleg egy olyan ritka eset, es nem ismertek. Tobb technikus es osszesen harom rontgenorvos hitte azt, hogy spiralt lat. Mi volt a feher pontocska. Valami kis nyakakarmi. A megtevedes "jogos" volt, a spiralban tenyleg van egy kis golyobis ami pont ugy nez ki ultrahangon. Csak maga spiral is lathato valamelyest.

Meg egy kerdes van hatra: hova lett a spiral? A felteves utani egy ket hetben, egyszeruen kieshet. Mivel egy kis muanyag izerol van szo, megtortenhet hogy ez eszrevetlenul tortenik, es "lehuzodik" a vecen. Itt is errol lehetett szo. Minden jo ha a vege jo.

Mas:
A fogamzasgatlo tablettak tenyleg jok pattanasok ellen.

Gabor