GPF Creative Commons License 2004.05.07 0 0 278
Én is gyártottam fakorongokat. Kb 500 darabot. Én a rudak felkarikázása mellett döntöttem. Azért annak van pár előnye. A bükk rudak erezete nem jellegzetes, úgyhogy nagyjából egységes az egész korong. A laját sokkal könnyebb csiszolni, mint a szélét. Ha lyukfűrésszel vágod ki, az összes korong palástját le kell csiszolni, amit szerintem nagyon nehéz szépen megcsinálni. Ráadásul a lyukfűrész kicsit terpesztve van, úgyhogy nem korong lesz a végeredmény, hanem inkább csonkakúp. Nem nagyon, de észrevehetően.
Lehet tényleg kör keresztmetszetű rudakat kapni pl. az OBI-ban. Az nem is annyira baj, ha kicsit görbe.
Szóval én a rudakra szavaznék, de ha az nem jó, akkor marad a lyukfűrész. Nem tudom, mennyit akarsz meg milyen fából, de arra is gondolj, hogy a végén már égetni fog, tehát szerintem a két fúrókoronát kidobhatod. (Amikor bükk korongokat vágtam hasonló módon, akkor az 5-nek már fekete volt a széle.) Na, azt lecsiszolni sem egyszerű. Érdemes felülről és alulról is vágni, mert a kilépő rész kirojtosodik. Ezt sem egyszerű központi lyuk nélkül.
Ha minden lyukba beragasztanál egy tiplit az ronda lenne?
Én még azt csináltam, hogy a lyukba beletettem egy csavart, azt befogtam a fúrógépbe és csak odatartottam a csiszolóvásznat. Így nagyon szabályos "korongot" lehet csinálni.

Van még egy ötlet:
Lehet kapni fajavító dugókat. Kicsit drága, de kör és felül van az erezete. Meg nem is olyan vastag. Nézd meg.

Mire kell?

Akkor már nekem is kellene ötlet. Van a kb 500 korongom. De vannak élei, amik nem túl simák. Lecsiszolgattuk egyesével, de eszembe jutott, hogy milyen egyszerű lenne lekoptatni. Hasonlóan mint a krumplihámozó gép (Ld. Tegnapi Fábry show)
Illetve valami dobozba beleszórni a korongokat meg csiszolóvászon darabokat és forgatni sokáig. Azt gondolnám, hogy így klassz "organikus" felületeket, formákat lehetne kapni. De amikor otthon pedzegettem, hogy a mosógép milyen jó lenne erre a célra, nem arattam osztatlen sikert. Helyette miben forgassam?

Előzmény: halaloszto (276)