Tereza Creative Commons License 2004.07.02 0 0 78

Sziasztok!

Ma eperdzemet főztem.

l,70 kg eperhez (tiszta súly) egy db 500g-os 3:1 tip. befőzőcukrot tettem. A használati utasitás szerint a folyamatos forrás után 1 percig kellett főzni (jó, volt ez 2 perc is).

Elég hignak tünt, de beraktuk az üvegekbe és fejtetőre forditottuk.

Utána jött a nagy kérdés : A PEKTINT TARTALMAZÓ BEFŐZŐ CUKOR HASZNÁLATAVAL KÉSZITETT DZEMES ÜVEGEKET  KEL-E BERAKNI SZÁRAZ DUNSZTBA (vagyis melegen tartani a pléd alatt kihúlésig) VAGY NEM, mert esetleg a meleg gátolhatja a süritést. 

Én pléd alá raktam. Úgy 2 óra múlva megnéztem, és bizony a dzemem nem szilárdult, igy egy üveget kivettem és ahogy az hűlt, mintha szilárdult volna egy kicsit. Egy kicsit később kiraktam az összeset. JÓL TETTEM?

Azért gondolkozom, mert nem lehet véletlen, hogy olyan rővid az előirt főzési idő, és lehet, hogy nem kivánastos a hagyományos folytatás.

TUD NEKEM MOST VALAKI TANÁCSOT ADNI?