nagyviz Creative Commons License 2004.07.27 0 0 129

Kedves Mike!

 

Leveled úgy baromság ahogy van. Miért irsz arról, amiről csak halovány, zavaros fogalmaid vannak? Jót röhögtem rajta kollégáimmal egyetemben és hagytam volna a fenébe, ha nem egy kedves teremtés ledorongolásával inditasz. Az Ő levelében ezerszer több volt a szakértelem és a megértés igénye mint a Tiédben.

 

Hát akkor lássuk (idézem a szövegedet,s terjedelmi okoból csak cimszavakban utalok a “félreértésekre”) :

 

"A lézer fényt egy viszonylag egyszerű szerkezet állítja elő. (???) Vegyünk egy üvegből készült csövet, töltsük meg mondjuk széndioxiddal, zárjuk le a két végét, (MIVEL? AZ ÜVEGEN NEM MEGY ÁT A 10600 nm-és IR FÉNY, HOGY LESZ IGY LÉZER?) tekerjünk rá sok vezetéket amik a tekerésből adódóan tekercset alkotnak, vezessünk a vezetéken keresztül jó váltóáramot és kész is a gázlézer (CSAK ÉPP SE NEM GÁZLÁZER, SE NEM MÜKÖDIK … A TÖBBI OK!). A rubin lézer kicsit érdekesebb téma. Van egy kristályrúd rubinból amit körbevesz egy villanófény előállítására képes tekercs (SPIRÁL LÁMPÁRA GONDOLSZ?). Nem kell sokat gondolkodni rajta, hogy rájöjjön az ember arra, hogy erre mi a legalkalmasabb: a fénycső elvén működő neongázzal töltött tekercs (NO AZ ÉPPEN NEM! A NEON ERRE SPEKTRUMA MIATT ÉPPEN ALKALMATLAN). Mint tudjuk, a fénycső egész életében mást sem csinál, csak villan (ÉS ENNEK MI KÖZE EHHEZ? CSAK NEM VILÁGITÁSRA HASZNÁLT FÉNYCSŐVEL AKARSZ LÉZERT GERJESZTENI??? RÁADÁSUL RUBINT 50 HZ-el? … RAKÉTÁT CSUZLIBÓL? RUBINHOZ PL: NAGYNYOMÁSU XE FLASH KELL (SOK MÁS IS JÓ, KIVÉVE AZT AMIT IRTÁL) A SZÜKSÉGES LÉZERGERJESZTÓ FLASHNEK KB. ANNYI KÖZE VAN A VILÁGITÁSRA HASZNÁLT FÉNYCSŐHÖZ, MINT EGY SZÁL GYERTYÁHOZ. JA ÉS ÖRÜLÜNK, HA SZOBAHŐMÉRSÉKLETEN 2-5 HZ-el MEGY A RUBIN … OKAI A TANKÖNYVEKBEN). Kis hazánkban másodpercenként 50x teszi, mivel 50 hertz a váltóáram frekvenciája. Tehát villantgatjuk a kristályrudat, mint egy őrült. Ennek hatására létrejön egy metastabil fény (ELEKTRONÁLLAPOT VAN –METSTABIL FÉNY NINCS), mely hatására (??? MICSINÁL A MICSODA???) létrejön a lézerfény. A kristályrúd két végén tükör van (EZER ESETBŐL EGYSZER … 20-30 ÉVE VOLT ILYEN, DE HAMAR RÁJÖTTEK A BAJAIRA). Az egyik teljes visszaverő képességű a másik az előbb említett képességnek csupán egy részével rendelkezik. Azok a lézersugarak, melyek a kristály hosszanti középvonalával párhuzamosan esnek egybe a középvonallal oda vissza verődnek a két tükör között egészen addig amíg eléggé fel nem erősödnek (EZ AZ EGYETLEN KORREKT FOLYAMATOS SZÖVEG. GRATULÁLOK … SAJNA MA MÁR EZ SEM TELJESEN IGAZ!) a féláteresztő tükör "átszúrásához" (A NEVÉBEN VAN, HOGY FÉLIG ÁTERESZT… MINDIG!!! … NEM SZURJA AZT ÁT SEMMI … ÖSSZE TETSZIK KEVERNI A Q-KAPCSOLÓVAL). Amikor ez megtörténik (MICSODA?), megjelenik a lézerfény. A rubin lézer jellegzetesen vörös fényű és biztos mindenki megcsodálta már optikai irányzék vagy disco lézer formájában (RUBIN LÉZER NEM SOK HELYEN CSODÁLHATÓ, DE SEM IRÁNYZÉKBAN SEM DISZKÓBAN SOHA SEHOL SENKI NEM LÁTHATOTT! A MODAT TÖBBI RÉSZE – AZAZ AZ ELSŐ 6 SZÓ - OK)

A LED lézer (GONDOLOM DIODA LÉZERRE UTALNÁL … A LED SZÓ MÁST JELENT) az összes lézer legbénábbika (???). Szórt spektrumú (AZ MI? … SZÉLES? … TÖBBSZÁZ VÁLTOZATA VAN, KÖZTÜK SOKNAK NAGYON KESKENY A SPEKTRUMA), kis energiájú fény (??? FOTONENERGIA VAGY A TELJESITMÉNNYEL TETSZIK KEVERNI???), preciziós vagy nagy energiát igénylő feladatok elvégzésére alkalmatlan (EZÉRT VÁGNAK NÉHÁNY TIPUSSAL MÁR FÉMEKET IS???). Ha olcsón akarnék szőrtelenítő lézert vásárolni és nem törődnek az elért eredmény minőségével, tutire LED-esre adnám ki a pénzem. (HA A SZEMÉTBE AKAROD A PÉNZT KIDOBNI … VAGY A SZÖRTELENITÉS TÉNYLEG NEM ÉRDEKEL, CSAK A LÉZER MEGLÉTE … DE AZ NEM EZ A TOPIC.)

ABBAN VÉLETLENÜL IGAZAD VAN, HOGY IDEÁLIS LENNE A DIODALÉZER FORRÁS, CSAKHOGY MA MÉG NEM TALÁLTUK MEG A MINDEN BŐRTIPUSRA ÉS SZŐRTIPUSRA MEGFELELŐ MEGOLDÁST. EGY VALÓBAN HASZNÁLHATÓ KÉSZÜLÉK ÁRA VISZONT MÉG IGY IS MESSZE ÁLL A MEGFIZETHETŐTŐL.

 

Üdvözlettel: “Nagyviz”

(aki az elmult 30 évben már csinált párszáz ilyen vackot, - köztük CO2-t és Rubint is, bár előbbi pl. szőrtelenitésre teljesen alkamatlan - amik sikeresen müködnek, közülük nem egy, a hazai bőrgyógyászoknál.