Kagakusha Creative Commons License 2004.08.06 0 0 27
"Érlelődő változások
Érlelődő kormányzati változások

Népszabadság • Munkatársunktól • 2004. augusztus 6.

...

Draskovics Tibor tegnap bizonyára nem gesztusértékkel kongatta meg egy hajó vészharangját, de tény, hogy nem utolsósorban a jövő évi költségvetés előkészítése egyre erősebb kormányzati feszültségeket gerjeszt.

A szocialista frakcióban mind többen gondolják úgy, hogy a miniszter ragaszkodása a hiány csökkentéséhez politikailag vállalhatatlan következményekhez vezet.

Draskovics viszont a lehetséges gazdasági hatások miatt ragaszkodik programjához. Az ő esetében nem érett a helyzet arra, hogy személyi változással kelljen számolni. Információink szerint viszont mind erőteljesebben formálódnak a néhány hét múlva esedékes kormányzati változások tervei. Ezek során a kormányfő mozgásterét érintő nyilatkozatot tett tegnap az SZDSZ koalíciós egyeztetésért felelős államtitkára: Horn Gábor közölte, ragaszkodnak minisztereikhez, ám az olcsóbb állam és a kisebb adók kedvéért engedményekre is hajlandóak.

...

Költségvetési buktatók

A kormányon belüli, illetve a kabinet és a koalíciós pártok közötti vitákat élezi a költségvetés előkészítése is. Nemrég derült ki , hogy az uniónak megküldött gazdaságpolitikai vállalások kemény feltételeket jelentenek a 2005-ös büdzsére nézve. Ahhoz, hogy a hiányt megfelelő szinten lehessen tartani, a kiadásokat jelentősen le kell faragni. Így a 6,5 százalékos béremelés fedezetét nem kapják meg a tárcák, azt maguknak kell kigazdálkodniuk - elbocsátásokkal. Az elvont és megpályáztatott fejlesztési, támogatási keret 20 százalékkal kisebb lesz az ez évinél. Az idén eleve leszorított működési költségeket még öt százalékkal csökkenteni kell.

Szocialista körökben egyre többen vélik úgy: nem kellene annyira ragaszkodni a hiánycsökkentéshez és az uniós gazdaságpolitikai programhoz. Csakhogy ez ügyben Draskovics Tibor pénzügyminiszter már megkongatta a vészharangot: az alapvető célok feladása bizalmi válságot okozna a befektetők körében. Információnk szerint Draskovics a kormányfőnek már jelezte: távozik posztjáról, ha a kormány vagy a frakciók felpuhítják a büdzsét."