Törölt nick Creative Commons License 2004.08.12 0 0 38

Halihó! Üdvözlet egy "új" klubtagtól!

 

Namármost, jól gondolod, a közigazgatásban zömmel köztisztviselők dolgoznak. Tehát az államigazgatási szerveknél (pl. minisztériumok, hatósági szervek), az önkormányzati szerveknél. A közalkalmazottak olyan állami feladatokat ellátó intézményeknél dolgoznak, amelyek nem a közigazgatás részei. Pl. iskolák, eü intézmények.

 

 

Azt azért látni kell, hogy az állami vízfej növelése a közszféra növekedését jelenti, míg a tavaly őszi és a most beharangozott leépítések a "fűnyíró"-elv alapján mindenhol elbocsátásokat hoznak, ott is, ahol nagyon nem kellene.

Dobálóznak számokkal, hogy mennyien dolgoznak a "közszférában". Ez egy dolog. Egy másik dolog pedig az, hogy ki mennyit vesz fel. A politikusok körül "serénykedő" tanácsadók és egyéb, politikai kinevezettek többszörösét keresik meg egy akár egy országos hatáskörű államigazgatási szervnél dolgozó "régi motoros" köztisztviselőnél is. Tessék megnézni, ott van az 1992. évi XXIII. törvényben (a köztisztviselők jogállásáról) az illetménytábla, hogy mennyi év jogviszony után mennyi jár. No, ezek az eltérések még jobban torzítják a képet és még inkább megmutatják, hogy miért lehetetlen és megalázó lépés ez a "béremelés", amit bejelentettek.

 

A jogállamiság, az egyenlőség védelme megkövetel olyan intézményeket, amelyek az állam és az állampolgárok kapcsolatában ezeket biztosítják. Ha nem lennének, anarchia lenne és a farkastörvények uralkodnának az élet minden területén, a jogot nem lehetne érvényesíteni. Ezen felül beléptünk az EU-ba, ami a korábbihoz képest további feladatokat ró a közigazgatásra (is). A jogharmonizáció által a jogalkotók ilyen jellegű feladatát kipipálhatták, de a jogalkalmazók (a különféle hivatalok jellemzően) nehézségei csak most jönnek. Ráadásul úgy, hogy a tavaly őszi leépítések hatása épp a csatlakozáskor kezdett megjelenni, mivel akár fél év felmondási idő is járhat egy köztisztviselőnek.

Ez az egész kérdés nincs a helyén kezelve. Kineveztek egy kormánybiztost, de nem látszik munkájának az eredménye. Még egy tévhitet szeretnék eloszlatni: a köztisztviselők egyáltalán nincsenek olyan jól megfizetve, mint azt -számomra értehetetlen módon- a legendák alapján hiszik az emberek. Ráadásul a kontraszelekció erősödik: a szolgálati idő függvényében emelkedő illetmény, valamint az inflációt sem követő emelés (ha van egyáltalán) következtében épp a fiatal, korszerűbb tudással rendelkező egyedek nem kerülnek be kellő számban a közigazgatásba. Ez kétségkívül rontja a hatékonyságot. De láthatóan nem mutat semmi sem arrafelé, hogy ezen változtassanak.

Előzmény: HAME (33)