Shai Hulud Creative Commons License 2004.09.17 0 0 3

Amúgy zellerszerű szára van aminek az íze hasonlít az articsókára csak századannyiba kerül az előállítása. Két fő típust nemesítenek egyébként mostanában, az egyik a zöldség-amarant, aminek a szára és a levele használható fel zsengén, a másik a mag-amarant, ami inkább maghozamával nyerőbb.

 

Nem kicsit tápláló, van benne 12-16 % protein (75% telítetlen növényi zsírok), 5% lizin (ez utóbbi jobbára csirkehúsban van csak meg szójababban).

 

100 gramm magban van:

Nátrium 31 mg

Kálium 290 mg

Kalcium 175 mg

Magnézium 244 mg

Vas 17 mg

Cink 3-4 mg

Réz 1 mg

Mangán 4.6 mg

 

Van még benne riboflavin, niacin, tiamin, C-vitamin.

 

Innen az info: http://www.eap.mcgill.ca/CPAT_1.htm

 

Ez az "amaranthus cruentus" típusra jellemző adat, jobbára ezt nemesítik tovább.

 

Mivel gluténmentes, lisztérzékenyek nagy tápértékű alapgabonája lehet. Régészeti leletek szerint amúgy 6000 éve termesztik Dél-Amerikában, olyan helyeken ahol meglehetősen mostohák a körülmények.

 

Most pedig szaladok, veszek néhány hektár földet, és bevetem maggal. :-)))