Amúgy zellerszerű szára van aminek az íze hasonlít az articsókára csak századannyiba kerül az előállítása. Két fő típust nemesítenek egyébként mostanában, az egyik a zöldség-amarant, aminek a szára és a levele használható fel zsengén, a másik a mag-amarant, ami inkább maghozamával nyerőbb.
Nem kicsit tápláló, van benne 12-16 % protein (75% telítetlen növényi zsírok), 5% lizin (ez utóbbi jobbára csirkehúsban van csak meg szójababban).
100 gramm magban van:
Nátrium 31 mg
Kálium 290 mg
Kalcium 175 mg
Magnézium 244 mg
Vas 17 mg
Cink 3-4 mg
Réz 1 mg
Mangán 4.6 mg
Van még benne riboflavin, niacin, tiamin, C-vitamin.
Innen az info: http://www.eap.mcgill.ca/CPAT_1.htm
Ez az "amaranthus cruentus" típusra jellemző adat, jobbára ezt nemesítik tovább.
Mivel gluténmentes, lisztérzékenyek nagy tápértékű alapgabonája lehet. Régészeti leletek szerint amúgy 6000 éve termesztik Dél-Amerikában, olyan helyeken ahol meglehetősen mostohák a körülmények.
Most pedig szaladok, veszek néhány hektár földet, és bevetem maggal. :-)))