Sony Creative Commons License 2004.09.27 0 0 439

Kedves Judit!

 

Először is gratulálok a babádhoz :)

Ha kell jó tanács, kazalnyival tudok szolgálni, de persze ez csak vicc ;)

Inkább te segíts nekem egy kicsit :)

 

Emlékszel, én szoktalak kajakérdésekkel zargatni! Ez is erről szól: nagy meglepetésemre nekem annyira sikerült szoptatni (soha nem gondoltam volna ;) hogy a baba még mindig elég aktívan szopik, pedig már egy éves. A doktornő szerint gyönyörűek az arányai (egyébként is gyönyörű, csak tudnám, ki volt vörös hajú a családban! :)

Tehát a méretei: 79 cm és 10,3 kg. Nagyszerű dolgokat csinál, 26 lépés után megszavaztuk, hogy jár (teljesen magától), zenére táncolgat, ügyesen elbánik a babamotorral - egy nap kellett ahhoz, hogy az új motorra megtanuljon támaszték nélkül fel és leszállni, és kidolgozta az Y fordulást ;) Rajzolgat grafitrúddal (és _akar_ rajzolni, mert direkt azért is nyúlkált már). Stb, stb, stb :)

Én elégedett vagyok, sőt büszke! :) De...

Paráztatnak :)

Mégpedig azzal, hogyha tovább szopik, óriás lesz, mert túl sok növekedési hormont kap. Ez az anyukám álláspontja. A játszótéren pedig egy másik anyuka szeretettel mutogatta az igencsak komolyan pufók gyerekét, és azt mondta, azért ilyen erős (hmm...), mert sokáig szoptatta.

 

A dokinőnk is azon az állásponton van, hogy ideje elkezdeni az elválasztást, ami nagyszerű dolog, csak épp a baba nem szeretné :) Neki igazi paradicsom volt a védőnő javaslata, hogy nyár végéig szopizzon annyit, amennyit akar. Sokat akart. Most picit beteg lett, tehát még többet akart szopizni, és én nem is sajnálnám, de nekem sikerült az utóbbi másfél hónapban 5 kilót fogyni, és mivel lassan kezdem elérni a versenysúlyomat, azt hiszem, itt az idő némi lazításon gondolkodni :)

Tehát elkezdtem megpróbálni elhagyni a déli szoptatást, hogy helyette ebédeljünk, amivel csak annyi a gondom akadt, hogy megfigyeltem: ha délben nem valami tejterméket (joghurtot, túrót, kefírt) kap, akkor még szopni is akar. Simán bevág 2 dl joghurtot magában, vagy gyümölccsel elkeverve, különösen ha közben kicsit rohangálhat. Kérdés, hogy mennyi ilyen tejterméket ehet meg egy egyéves baba? Nem túl sok ez a 2 dl? Vagy lehetne több is, több alkalommal?

A másik kérdésem, hogy tényleg katasztrofális-e (anyukám), hogy a baba nem délben eszik főzeléket, hanem este. Ugyanis este úgy tűnik, nemcsak megeszi, hanem igényli a meleg ételt, és annak nem kell tejesnek lennie (bár utána lefekvés előtt úgyis szopizik...). Ugyanazt az ételt délben kiköpi, este pedig örömmel bevágja.

Anyu szerint ez nagyon rossz szokásokat alakít ki benne.

 

Hát beszéltem egy barátnőmmel, aki szintén nem nagy etetőművész, és megbeszéltük, hogy az egész anyaság leghúzósabb része az etetés, de okosabbak nem lettünk :) Tehát a sok blabla után a kérdéseim:

 

1. Tényleg óriás lesz a baba, ha tovább szoptatom?

2. Kis duci töltöttgalamb lesz, ha tovább szoptatom? (ha mellette nem tömöm más étellel, csak annyit adok neki, amennyit megeszik)

3. Mennyi joghurtot, kefírt, túrót és sajtot ehet meg egy ekkora baba?

4. Elkések-e valamivel, illetve kárára válik-e, ha nem most alakítom ki a rendszeres, európai stílusú étkezési rendet?

5. Jól sejtem, hogyha majd több étkezésre futja az étvágyából, akkor úgyis eszik még 'komoly' ételt délben?

 

Üdv: Aloan