Regős Judit Creative Commons License 2004.10.19 0 0 461

Kedves Nyárieső!

Jól gondolod a fogcsikorgatás valóban a nappal felgyülemlett feszültségtől, stressztől lehet.

Becslések szerint a felnőttek 50-95%-a bajlódik esetenként fogcsikorgatással, és minden hatodik gyereket ugyancsak érint ez a szaknyelven bruxizmusnak nevezett állapot.

Ennek az állapotnak a kiváltó okát nem ismerik, de a szakemberek többsége úgy véli, hogy a bruxizmus nem más, mint a szervezet válasza a megnövekedett stresszre.

Olyan érzelmek is kiválthatják a fogcsikorgatást, mint az idegesség, a harag és a fájdalom. Az alvászavarok alkohol fogyasztása és bizonyos gyógyszerek (például antidepresszánsok) szedése tovább ront az állapoton. A fogsor hibás illeszkedése (malocclusio) is kiváltó ok lehet.

A túlságosan erős önkontroll alatt álló, precíz vagy agresszív természetű embereknél gyakrabban fejlődik ki a bruxizmus.

A fogcsikorgatás kezelése többféle módon történhet: pszichoterápiával, főként a stressz megfelelő kezelésével, valamint a szájba helyezhető mechanikus eszközökkel. Minden esetre, ha valaki csikorgatja a fogát, érdemes megbeszélnie ezt a problémát a fogorvossal, és az orvos tanácsa alapján kiválasztani a megfelelő kezelést.

Hallottam direkt fogcsikorgatás gyógyítására kitalált tréningről is, ahol pszichológus stresszoldó és viselkedés terápiát tart, gyógymasszőr stresszoldó masszázst végez és a tréning végén a fogorvos becsiszolja a fogadat.

A www.drvolomdental.hu oldalon elég sok információt olvashatsz a fogcsikorgatás kezelésének egyéb módszereiről.

Megkérdezhetem, hogy mit értesz azon,  hogy a stresszen az életedben nem tudsz változtatni?

Üdv.Judit

Előzmény: NyariEso (459)