szicsu Creative Commons License 2004.11.25 0 0 56

Hali!

Én azt tapasztaltam, hogy a kereszthuzatos szellőzés hatékonyabb. Így ugyanis NAGYON rövid idő alatt kicserélődik a huzat útjába eső levegő, és ezalatt a 2 PERC alatt nem hülnek ki a belső falak meg a többi, energiaigényes cuccok. A lehűlt levegő felmelegítéséhez pedig nagyon kevés energia is elég!

Rossz tapasztalatom van a hosszú időre nyitvatartott EGY ablakról. A környezetében még a falak is kihülnek, pl. 10 perccel a becsukás után még hideg a szék, meg az asztal!

Mielőtt teregetni kezdek, mindig csinálok egy kereszthuzatot. Annyiban szerencsés a helyzetem, hogy körbezárt belső WC-m van, kötelezően ventillátorral. Annak ilyenkor megbillentem a ventillátorkapcsolóját (ez maga a WC villanykapcsoló). Ez a ventillátor ZÚG 2 percig, mikor csend lesz, akkor észbekapok, hogy szellőzés elég volt: becsukom az ablakokat.(Különben elfelejteném:-))))

Egy órányi majd kétórányi ruhaszárítás után megismétlem a szellőzést.

Nagyon jól leírták itt előbb a penész lehetséges okait. Nálam nincs penész, nem folyik a víz az ablakon! Mindent megtettem és megteszek annak érdekében, hogy ne legyen! (Pl. azért IS tettem a WC-met a ház közepébe, hogy KELLJEN hozzá ventillátort tennem, és annak a szívóhatása ne egy WC-ablakon szívja be az utánpótlást, hanem a lakás teréből. Amikor otthon vagyok, persze hogy párát termelek. De kisdologra is mennem kell néha, és abban a pillanatban indul a szellőzés (ilyenkor nem MINDIG nyitok ablakot, de bízom benne, hogy nem hermetikusak a nyílászáróim!)

Azért (IS) tettem alul-felül másfél centi réssel rendelkező un. gardrobe-os ajtót a fürdőszobára, hogy zuhanyozáskor kinyomulhasson a pára a réseken, hogy nagyobb légtér álljon rendelkezésére.

A fürdőszobát túlradiátoroztam. Az ablak alatt is van, meg törölközőszárítós is. Nemcsak dizájn miatt, hanem így próbálom biztosítani a fürdőszobafal magasabb hőmérsékletét. Rosszul szigetelt ajtaján aztán kidőlhet a meleg az előszobába, rásegítve a lakás hőmérsékletére.

A konyhát nemcsak azért terveztem 14 m2-resre, hogy elférjünk vacsorázni. Férjen el a gőz is a légtérben. Persze levesfőzésnél azért megyeget a páraelszívó is.

No és csattanó: egyéb szempontok miatt (IS) lesüllyesztettem a konyhapadlót 26 centivel, így megnöveltem a légterét 10 %-kal az eredeti elképzeléshez képest.

A többit nem mondom el, mert belefáradtam...:-(((

Noazért még egy: a fürdőszobát a szélárnyékos déli oldalra tettem!

üdv

szicsu

Előzmény: Lud (55)