gépdoki Creative Commons License 2004.12.13 0 0 288
Tudtad?

A kertigépek és motorfűrészek berántóegységének élettartama jelentősen megnövelhető, ha azt helyesen használod.

Általában két féle berántó szerkezetet találunk a kézbentartott kisgépeken:

1./ Az indító kilincs az indítótárcsába van szerelve. Ennak nagy előnye, hogy az indító kilincs csak akkor reteszel, amikor a markolatot éppen húzzuk. Így leállításkor a kilincs nem vág rá a tárcsára - lényegesen hosszabb ennek a rendszernek az élettartama. Ezt a rendszert szereli a Stihl, Solo valamint még néhány márka profi kategóriákban.
A helyes indítás: a berántózsinórt lassan húzzad meg addig, amíg az indítókörmök be nem akadnak a lendkerék hornyaiba. Ezután egy erőteljes rántással a gép könnyen indítható.

2./ Az indítókilincs a lendkerékbe van szerelve, és egy-egy rugó húzza vissza alaphelyzetbe. Ez egyszerűbb és olcsóbb megoldás, mint az előző, de nagy hátránya, hogy leállításkor mielőtt a főtengely megáll, a kilincsek már reteszelnek, ezért a fordulat legvégén az indítótárcsába kapaszkodó körmök állítják meg a motort. Ez mindig a tárcsára való rávágással jár, a tárcsa idő előtti tönkremenetelét okozza. Főleg idősebb gépeknél okoz ez nagyon látványos rávágásokat, amikor a kilincsrugó már el van gyengülve.
A helyes indítás: hasonló mint az 1. pontban leírtak, viszont a leállítás előtt nagyon lassan húzzad ki a zsinórt kb. 50 cm-re. Ha ezt megteszed, akkor jelentősen csillapíthatod a tárcsára való rávágást.
Ilyen berántószerkezettel rendelkezik a Husqvarna, McCulloch, Partner, Jonsered, Homelite, Poulan valamint még sok olcsóbb fűrészmárka.

Motorfűrészeket - a biztonsági előírásoknak megfelelően - mindig a hátsó markolatba taposva, a földön indítsunk!