SaGa Creative Commons License 2004.12.15 0 0 315
Anyag: bútorlapból egyszerűbb, én nem szeretem, mert allergiát okoz/erősít.
Fenyőfa szebb, jobb, drágább és nehezebb vele szépen dolgozni (felületkezelés macerásabb, mint a fóliás bútorlapnál.
Mostanában divatos a gipszkartonból készült rekeszes "szekrény" is. 12,5-esből lehet csinálni elég masszívat. A teherbírása nem túl nagy.

Szerszámok: bútorlaphoz: körfűrész, fúrógép fához való fúróhegyekkel (minimum készlet: 6-8-10 mm-es), kézifűrész, csavarhúzó, vasaló, fa vagy gumikalapács, derékszög, vonalzó, mérőszalag.
Fenyőhöz ugyanezek kiegészítve gyaluval, csiszológéppel és vésővel.

Segédanyagok bútorlaphoz: tipli, élfólia, ragasztó, fa/pozdorja csavar.
Fenyőhöz élfólia nem kell, a többi igen, plusz valami felületkezelő anyag. Egyszerűbb a lenolajkence + lakk (vízbázisú), természetesebb a viasz.

Szabásminta: bútorasztalos könyvek barkácsáruházakban, illetve saját ötletek.

Gipszkartonhoz rögzítés: mindenképp kell olyan elem, amit a gipszkartonba kell befúrni, hogy legyen tartása. Két féle van: az egyik átnyúlik a gipszkartonon, amikor belehajtod a facsavart, szétfeszül a túlnyúló rész és mint egy horgony kapaszkodik. A másik csak a gipszkartonba kapaszkodik bele, abba kell hajtani a csavart. Mindkettőnek elő kell fúrni kb 8-as fúróval, majd beletekerni a gipszkarton lapba, mint egy nagy menetemelkedésű csavart...
Polcokat csak ott érdemes felszerelni, ahol a gipszkartont tartó acélprofil (vagy fagerenda) van. Abba is menjen bele a csavar. Gipszkartonba mindenképp a hozzá való fekete szinű cavart használd. mert a többit "megeszi" szép lassan. A fekete bevonat valami korrózióvédő anyag.

SaGa
Előzmény: XaNaX (314)