aamen Creative Commons License 2004.12.20 0 0 257
"egy csomó gyerek átjár a másik faluba egy jobb iskolába, ahol évfolyamonként van két osztály és nagyjából az állami támogatásból kijönnek."

hmm.
van nekem egy olyan filingem, hogy mindenfele kieg tamogatas nelkul ki tud jonni a jelenleg atlagosnak nevezheto ktgszint mellett az allami normativabol egy iskola, hogyha optimalis a tanuloletszam, hiszen a tanar oradija ugyanannyi hogyha tizenketfos mint ha huszonketfos osztaly elott all, es ugyanannyiba kerul a futes ugyanabban a teremben ha 12 es hogyha 22 gyerek ul benne.
ha mint a fenti peldaban, van evfolyamonkent ket osztaly, ott valoszinuleg pont attol optimalis a kihasznaltsag, hogy mas kiskozsegekbol atjarnak oda.
namost az is lehet, hogy a fenti iskolaban mar az optimalis feletti a letszam, tehat egyreszt dozsolnek a penzben, ami jot tesz az oktatas penzigenyes reszenek, masreszt ha egy tanarra 22 helyett 32 gyerek jut, es a 25 ferohelyes tanteremben 32-en ulnek potszekekben, az csokkenti az oktatas szinvonalat. igy varhato, hogy utobbi okokbol a szulok egy resze elviszi a csemetejet mashova, ami egyreszt csokkenti a zsufoltsagot masreszt csokkenti a beveteleket is, igy aztan egy ido utan kialakul egyfajta egyensuly, ami a rendelkezesre allo anyagiak melletti legmagasabb szinvonalu oktatasban jelenik meg.
namost ez igy ebben a formaban szinte olyan, mint a piaci allapotok, a kapacitassal meg a kihasznaltsaggal, eppencsak az a momentum hianyzik, hogy ottan ha valamibol folos kapacitas van, akkor azt a piac gyorsutemben leepiti, mert minek.
tekintettel a gyerekszamcsokkenesre, oktatasi intezmenybol momentan folos kapacitasok vannak, tehat logikusnak tunik, hogy hat ahol a normativabol nem tudnak kijonni, ott be kell csukni az intezmenyt.
csak ez politikailag nagyon ize:-(
a dolgot komplikalja, hogy az intezmenyek nem csak normativabol, hanem a fenntarto tamogatasabol is ellnek, valamint az egyhaz iskolak kapjak ezt a kiegeszito tamogatas nevu izet, ez a ket tetel a piaci viszonyokat eltorzitja, helyzeti elonybe hozva azokat az onkormyzatokat akiknek mindegymiert tobb penzuk van oktatasra, es az egyhazi tulajdonu iskolakat akiknek jar a kieg tamogatas, tehat a piaci versenyben (mert ez az, verseny a gyerekert) hatranyba hozva a szr anyagi helyzetu onkormanyzatok (jellemzoen kistelepulesek) altal uzemeltetett onkormanyzati iskolakat.
csak igy gondolkodom....
Előzmény: zorki (252)