GaborPista Creative Commons License 2004.12.29 0 0 37

 

""És, fel kellene számolni a népszavazás intézményét is."

 

-- Azt miért?"

 

Eredetileg azt modtad: "az önmagukra utalt képviselők nem szakértenek elég irányban ahhoz, hogy felelősen tudjanak gombokat nyomkodni a parlamentben" A népszavazáson részt vevők még kevésbé szakértenek hozzá, általában érzelmi vagy pártszimpátia alapján szavaznak.

 

"Az első megszorító intézkedéseknék a nép fejét venné az azt megszavazóknak, ami aztán világos jelzés lenne a maradók számára, hogy csak úgy tarthatják meg a széküket, ha költekezésre szavaznak"

 

Nem gondolnám. Először is, ha valaki saját becsületéből kerül a parlamentbe és nem párthűsége jutalmául, akkor annak élő kapcsolata van az őket megválasztókkal. Egy-egy intézkedés előtt/után élhet azzal a lehetőséggel, hogy érveljen választóinak, miért is úgy szavazott úgy ahogy. Másodszor, elkölteni csak azt lehet, ami befolyik (normál esetben). A törvényhozásnak tisztában kell(ene) lennie azzal, hogy ha valamiből kevesebb jut, akkor a megtakarítás hova megy át, illetve ha többlet bevételekre van szükség, akkor azt mire fordítják. Minden egyéb esetben pazarlás esete forog fenn és felelőtlenül szavaz a képviselő.

 

"Ez voltaképpen nem lenne más, mint az állam refeudalizálása. A feudalizmusban az állam és a társadalom nem különült el egymástól."

 

Na most nagyon nem értem, hogyan jutottál el erre a következtetésre.

 

"A vita tanulsága az lett, hogy nem olyan jó az, ha a társadalom politikai participációja akkora nagy mértékű, hogy nagyon, mert olyankor egyre csak jönnek a társadalmi követelések, amiket ki kell elégíteni, aztán újabb és újabb követelések jönnek és a kormányzat kormányzás helyett valami egészen mást fog művelni, szatellitté fog válni."

 

At gondolom, az egypárti szocialista demokráciában nem is hozhattak volna ki más  tanulságot a politika tudorai.

 

"A visszahívhatóság szvsz nem jó eszköz a politikai elit feletti ellenőrzés visszaszerzéséhez"

 

Szerintem, az egyetlen eszköz. De ez már a hit határait súrolja nálam :o)

 

"A bírók persze ott is korrumpálhatók voltak"

 

Hát ez az. De ekkor sem a képviselők törvénen felül helyezése, hanem a bíróságok működési anomáliáinak felszámolása lenne a jobbik megoldás.

 

Előzmény: sierra (33)