beri9 Creative Commons License 2005.02.11 0 0 542

Szia Dorci!

 

Először is, bocs Judit, hogy belekontárkodom, kérlek mindenképp javíts ki, ha tévednék!!!

 

Utánanéztem a kérdésednek a jogszabályban (a magzati élet védelméről szóló 1992. évi LXXIX. törvény) Mielőtt még belekezdenék, Te a korlátozottan cselekvőképes kategóriába tartozol, mivel már betöltötted a 14. életévedet de a 18-at még nem.

 

A terhesség csak veszélyeztetettség, illetőleg az állapotos nő súlyos válsághelyzete esetén, a törvényben meghatározott feltételekkel szakítható meg.

Súlyos válsághelyzet az, amely testi vagy lelki megrendülést, illetve társadalmi ellehetetlenülést okoz.

 

A Te esetedben erről van szó, amennyiben - leegyszerűsítve - Neked vagy a magzatodnak nincs semmi egészségügyi problémája, illetve a terhesség nem bűncselekmény következménye.

 

A terhesség 18. hetéig szakítható meg, ha az állapotos nő korlátozottan cselekvőképes vagy cselekvőképtelen - Tehát ez RÁD vonatkozik.

(Persze később is van erre lehetőség, de más indokok alapján- pl. életveszély)

 

A terhesség megszakítása, ha azt nem egészségügyi ok indokolja, az állapotos nő írásbeli kérelme alapján végezhető el.

A terhességmegszakítás iránti kérelmet az állapotos nőnek a Családvédelmi Szolgálat munkatársa előtt személyesen kell előterjesztenie, a terhességet megállapító szülész-nőgyógyász szakorvos által kiállított igazolás benyújtása mellett.

Korlátozottan cselekvőképes személy nyilatkozatának érvényességéhez törvényes képviselőjének a terhességmegszakítási kérelmet tudomásul vevő nyilatkozata szükséges.

 

Tehát: ebből arra következtetek, hogy ha pont fordítva lenne: Te szeretnéd megszíkítani a terhességet, akkor kéne a szüleidnek a hozzájárulása.

Azonban arra, hogy megszakíttasd a terhességet, ők semmiképpen nem kötelezhetnek.

 

Problémáddal kapcsolatos egyéb vonatkozásokban (lelki tényezők, stb.) pedig Judit biztos, hogy nagyon nagy segítségedre lesz!

 

Szurkolok: Berni