tűz_tér Creative Commons License 2005.02.11 0 0 24

Kandallóüveg tisztítóval :-)

 

Direkt e célra szolgáló folyadék, mellyel pár perc alatt a legmakacsabb lerakódások is könnyedén eltávolíthatóak.

Nem károsítja a fém részeket, az ajtó szigetelését, a burkolatot (kő, tégla, stb.).  Ha ezt használod, utána az üveg is kevésbé fog kormozódni, illetve később kezd el lerakódni a korom.   

Az üveget érdemes kívülről is tisztítani időnként, mert ha ráég a szennyeződés, már csak súrolószerekkel, nehezen távolítható el.

 

Kiváló üvegtisztító a krumplihéj is, ne  a szemétbe dobd, hanem a tűzre!

 

Ha egy üveg 30 perc alatt bekormozódik, ott általában valami baj van vagy magával a tűztérrel, vagy a kéménnyel. Jellemzően a kéménykürtő keresztmetszete kisebb, mint a szükséges.

 

Inzenzív égésnél kevésbé kormozódik az üveg, mint pislákoló tűznél, ha nagyobb lángra váltasz, akkor rendszerint az addig lerakódott korom egy része is leég.

 

A korszerű tűztérbetétek un. "tiszta üveg" rendszerrel készülnek. Ezeknél a kéményhuzat hatására légfüggöny alakul ki az üveg előtt, így az kevésbé kormozódik.

Ha ilyen tűztérnél függőleges, lefelé bővülő csíkban, vagy csíkokban kormozódik az üveg, akkor meg kell tisztítani az ajtó felső részén található levegő bevezető nyílást.

 

Az ajtó sarkaiban mindig erősebbek lesznek a lerakódások, mint középen. Ez különösen a hajlított vagy tört vonalban (trapéz) üvegezett tűztereknél van így.

 

Ha a kéménybekötés nem a tűztérbetét tengelyében van, akkor a bekötés felőli oldal is jobban fog kormozódni.

 

 

 

 

Előzmény: RodrigeZZ (20)