Droopy Creative Commons License 2005.02.14 0 0 277

tavaly aprilisi cikkbol reszlet:

 

E kérdés kapcsán általában két dolog késztet rövidebb és eredménytelen gondolkodásra: miért ragasztják ki ezek az emberek ezt a matricát, valamint mit éreznek, gondolnak, mikor átlépve az országhatáron, mondjuk Horvátországban autóznak? Vajon büszkélkednek a horvát pihenőhelyeken, hogy nézd, látod, ez a föld igazából a mienk, csak most, néhány évre tiétek - kedves horvátok - Horvátország? Mit üzennek ezek a magyar állampolgárok a határon túli országok lakóinak? Hogy várjatok csak, lesz majd nemulass, vagy: tudjátok hogy kinek van itt létjogosultsága?

A kelet-magyarországiak mit szólnának, ha nagyromániás matricájú autókkal találkoznának szembe, úgy, menet közben. Végre megértenék, hogy valójában ez itten Románia, és csak átmenetileg "H"? De az osztrákok is értelmezhetnék máshogyan a monarchia időszakát, a törökök pedig a hódoltságét – jelképileg is.
Komolyan mondom, nem értem.


Kár azzal elütni a dolgot, hogy itt tulajdonképpen egy rövid és egyértelmű mini történelemóráról van szó: hogy ez csak emlékeztető, hogy egykoron máshol húzódtak az országhatárok. Nyilvánvaló, hogy többről van szó. Az embléma azt jelzi: nem, nem, soha - ha értik…

 

Előzmény: shadowcruiser (274)