afintha Creative Commons License 2005.02.23 0 0 50

Alapvetoen fontos:

 

A komaban levo ember sok mindent megert, ami a kornyezeteben tortenik, csak nincs lehetosege arra, hogy ezt kifele kommunikalja. Kepzeld ugy, mintha csukott szemmel mozdulatlan vegtagokkal, neman fekudnel az agyon, de mindent hallsz, es nem tudsz sem beszelni, sem a szemedet felnyitni.

 

Emiatt nagyon fontos az elso napokban, hogy a csalad reszerol a kommunikacio igy szoljon:

"Itt vagyunk, es tudjuk, hogy hallasz bennunket, meg ha nem is tudsz valaszolni most, tartsal ki, es nyugodjal meg."

 

Ebben az idoszakban ugyanis a komaban levo ember ugyanugy panikol -szerintem- , mint normalis ember, ha valami sulyos baleset vagy tragedia tortenik vele.

 

Ez alatt az ido alatt kiderul, hogy eletben marad-e a baratod vagy sem.

 

 

Ha igen, ugy tovabbra is folyamatosan kommunikalni kell vele. Ez a kommunikacio 1 iranyu, mert o nem tud valaszolni. Ez a kommunikacio azonban - szerintem - alapvetoen befolyasolja azt, hogy eletben marad-e vagy sem.

 

 

Tudni kellene tobb adatot, hogy mi tortent pontosan, mit mond a neurologus, es a mutet utan az amerikai utrol hova viszik majd.

 

Az eletveszely elharulta utan neki kell allni:

OPNI honlapjat atnezni, koma, agyverzes utani rehabilitacio cimszavakra kell keresni masutt is.

Megkeresni, hogy agyverzeses betegeknek tarsasaga, alapitvany van-e, milyen intezmenyek foglalkoznak rehabilitacioval.

 

Kiszamithatatlan, hogy mikor fog "felebredni", a verzes helye es a roncsolodas alapjan lehet valoszinusiteni bizonyos mertekben, hogy most mekkora esely van kommunikaciora, mi az ami serult, es milyen kommunikacios modot lehet hasznalni amint lehet, azonnal (gondolok itt kezszoritras, szemlecsukas, sohaj es hasonlo nonverbalis modokra). Ha ezt a kommunikacios modot megtalaljatok, es tud jelenzni legalabb igen-nem modon, az mar nagyon jo, onnantol kezdve megvan a kapcsolat. tehat amint lathato, a kapcsolat felvetele most a feladat, kitalalni hogy milyen modon lehete kommunikalni vele.

Előzmény: 0Bigyoo0 (49)