tvonitu Creative Commons License 2005.03.02 0 0 484
Azokban az időkben is létezett a nagyhatalmi egyensúlypolitika, ill. befolyási övezetek... Mi az osztrák- német, a lengyelek angol, a románok francia, a szerbek az orosz érdekszféra játszóterei voltunk, voltak. A legújabbkori érdekövezetek, területi felosztások ismertek, ezen országok mindig az aktuális nagyhatalmak politikai játszóterei voltak.

Ismerjük a "de- vagy stabilizáló tényező a térségben", "geopolitika" stb. kifejezést is. Ennek jegyében több, függetlenségre törekvést elfolytanak most és a múltban. Pl. a 20-25 milliós kurdok négyfelé vágva.

A birodalmak nemzetállamokra széthullása történelmi folyamat, polgári forradalmak, függetlenségi háborúk eredménye volt. Manapság a helyi nacionalisták képtelenek nagy egységben gondolkodni, példul ezért veszi be nehezen a gyomruk az európai polgár kifejezést.

Nem akar európai polgár lenni, u.akkor csodálkozik azon, hogy történetesen egy román vagy egy szlovák sem akar "Nagy-Magyarország része", polgára lenni.

Méltón emlékezni lehet Trianonra, de ebből politikát csinálni ma Európában politikai balgaság. A népet pedig ezzel hülyíteni, hiú ábrándokba ringatni, alávaló cselekedet.
Előzmény: őszkaján (472)