morczogó Creative Commons License 2005.03.15 0 0 152

Igen. Ezzel a véleménnyel aligha vagy egyedül. A magam részéről méltányolom, hogy így gondolod, de nem értek veled egyet.

 

Voltaire személyesen gondolhatja így. Egy állam nem akkora baj, ha így gondolja (főleg, ha történelme ezt megengedi). De ez itten egy klub. Mégpedig olyan klub, melynek a Diliből megvannak a maga tapasztalatai. Ezen tapasztalatok szerint pedig ezzel a véleménnyel itt nem lehet és nem is kell vitázni. Persze szerintem, a jelenlegi Grémium többsége szerint és utolsóként említve, de egyáltalán nem utolsó sorban néhány klubtag szerint.

 

Nem teszek szalonképessé grémiumtagos szavazatommal olyan véleményt, mely egy közösséggel szemben egyetlen alternatívát jelöl ki, az önfeladást. (Ez esetben az asszimiláció. Mellyel valójában egyetlen dolgot mondanak ki: "nincs más bajom veled, csak hogy zsidó vagy"*.) Különösen nem, ha az illető nem tagja annak a közösségnek. De még ennél is inkább nem, ha mindez származási alapon csoportva történik, mint jelen esetben is. Mégha ez keveredik vallási, hagyományi szempontokkal is.

 

Továbbá nem tartom ezzel egyenértékűnek mások választott életmódjának bírálatát. Így pl elvben nem bánom, ha valaki vallását bírálják. Noha erre a Valfil kézenfekvőbb és méltányosabb hely lenne. De itt is kénytelen vagyok élni azzal a kitétellel, hogy a zsidóvallás bírálatát itt a Polfórumon hagyományosan azok szokták megtenni, akik származási alapon is bírálják.

 

Ezt itt nem vitának szánom, ezen téziseimen, véleményemen én aligha fogok változtatni.

 

*Csendbiztos: Azért mondom el neked, mert kedvellek. Tisztességes, becsületes embernek tartalak, pedig te is csak  zsidó vagy.

Előzmény: sashimi (140)