Törölt nick Creative Commons License 2005.03.31 0 0 94

 

   Szervusz!

 

Én nem Veled akartam ám vitába szállni - hanem kifejtettem az üggyel (a lehetséges ügyekkel) kapcsolatos jogi és magánvéleményem. A rendőrökkel vagy bárkivel aki ilyennel kérked: azokkal volt bajom és nekik szólt felháborodásom (akinek nem inge.. persze).

 

Tudod, sajnos (!) sok igazság van abban amit leírsz, de létezik egy felső (nem feltétlen csak erkölcsi ;-) ) korlát. Ez pedig a műszaki rendszerek zártságának auditálása. Mivel erről külön rendeletek (és maga az EHT is) elég részletesen eligazítja a szolgáltatókat (de a szolgálatokat is a megfelelő passzusok ;-D) így azt ab ovo nem akarom elfoadni tényként, hogy ÚGY lehet belenyúlni a rendszerekbe, hogy mg nyoma se maradhasson. Ez a szolgáltatónak sem érdeke, sőt kifejezetten ellenérdekelt abban, hogy ilyen kiderüljön (nem a belenyúlás, hanem annak elsikkadása!), hiszen ez licenszének/koncessziójának azonnali visszavonását okozhatja (a büntetőügyek mellett).

 

Ezért vallom és hiszem, hogy amennyiben bárki arról jut infóhoz, hogy ilyen adatszivárgás létezHET, minimum illene hivatalosan értesítenie az adott szolgáltató igazgatóságát (!) és amennyiben nem úgy reagálnak, ahogy az elvárható (azaz vizsgálat kezdése, az eredmény ismertetése) azonnal irány az NHH és adatvédelmi ombudsmann!

 

Ezt én a rendelkezésemre álló kevés esetben (más jellegű esetekben inkább) rendszeresen meg is teszem. Igaz ilyen jellegű adatszivárgást első (vagy második) kézből nem tudtam meg, hallomáson alapuló ügyekben pedig butaság lenne "vétózni"...

 

Ha bárki eljuttat hozzám akár anoním módon, egy eredeti(nek látszó) olyan bizonyítékot, mely ilyen ügy(ek)ről tájékoztat, felvállalom a hercehurcát!!!

 

 

A lehallgatás témakörében továbbra is érezhető é skifejezett aggodalmadat nem tzudom vélhetően én lecsillapítani, de azt azért jó lenn eeldönteni, megfontolni: quoi protest, azaz kinek állna érdekében épp Téged vagy más "kisembert" megfigyelni. Szvsz ezek életszerűtlen "megérzések" mert ennyire máég nem vagyunk kint a jogállamiság kereteiből.

 

Ellenben pl. a mobil hazsnálati szokásokról ezzel ellentétes összvéleményem van: egyszerűen önmaguk a felhazsnálók nem vesznek tudomást arról, hog ymennyire intim vagy üzleti titok alá eső ügyeiket képesek nyílt színen (villamos, busz, utca, de akár egy autó nyitott ablakkal pirosban várakozva!) megvitatni.

Állítom, hogy sok "engem megfigyelnek - zaklatnak" típusú rossz szájízt éppen azilyen nemtörődömségek okoz(hat)nak...

 

Végezetül utolsó kérdésedre konkretizálva fenti okfejtésem: ha a rendszerek zártnak minősíthetőek, akkor a lehallgatást is naplózni KELL. Már csak a szolgálatok érdekében is, hiszen adott esteben a hatóságok vagy eljáró szervek (ügyészség, bíróság) kérheti a szolgáltató szakéártőkénti beidészést/kihallgatását és ha nem tudja bizonyítani a lehallgatás (is9 tényét, akkor szavahihetősége és a konkrét bizonyíték egyszerre ugrik.

 

Ha meg netán tényleg akkroa kupi lenne, mint amit Te feltételezel és bármiylen konkrét infót/adatot/cetlit stb. bárkitől kapok, esküszöm: nem hagyom békén az illetékeseket a rendezésig!

 

Üdv!

Robi

 

Előzmény: CeltiC (93)