Korovioff Creative Commons License 2005.04.23 0 0 102

      Kedves Gnác,

természetesen van eszköze és "beavatkozik", ahogy minden véleménycsoportnak vannak eszközei és minden véleménycsoport beavatkozik. Mindegyiknek joga van befolyásolni például az eutanáziával, az abortusszal, a homoszexuálisok házasságával és az ehhez kötődő jogokkal kapcsolatos törvénykezést.

      Ehhez képest Magyarországon elharapódzott az a teljesen képtelen és meglehetősen bizarr történelmi gyökerű vélekedés, hogy egyedül az egyház, mint a hivő emberek egyik meghatározó véleménycsoportja fogja be a száját.  

     

      "De a hívőknek nem elég a saját hitük ereje, ők a nem hívők számára is megakadályozzák az abortuszt, vagy az euthanáziát. Természetesen a politika eszközeivel."

       Ez egy teljes mértékben unfair beállitás, de lehet, hogy csak kiegészitésre szorul. Ez olyan, mintha csak a hivő emberek szeretnének befolyásolni mindenkire érvényes szabályokat. Ez nem igy van. Aki beszáll ezekbe a vitákba, az mindenki befolyásolni szeretne mindenkire érvényes szabályokat, és azt kérném, senki se teremtsen olyan látszatot, hogy erre a hivő embereknek nincsen joga, a nemhivőknek viszont igen.

    

      "Miközben engem egyáltalán nem érdekel, hogy milyen erkölcsi elvek mentén él egy hívő, az egyház minden erővel engem is a maga normáira akar kényszeríteni, és ezzel a jogaimat korlátozni."

      Dettó ugyanaz, csak még durvábban megfogalmazva. A törvények valamennyiünk jogait korlátozzák, illetve garantálják, igy vagy úgy. Hogy igy, vagy úgy, azt társadalmi vitában szokás eldönteni, és a társadalmi vitából nem szokás kirekeszteni véleménycsoportokat. Nem fejtetted ki, hogy pontosan milyen individuális jogaid korlátozása mellett érvel az egyház, a jogok és kötelességek azonban nem individuálisak, hanem mindenkire érvényesek. Ami pedig mindekire érvényes, azt mindenki megvitathatja. Amit te személyes szabadságodnak fogsz fel, az mások szabadságát sértheti, és hogy hol húz határt a törvény, az közös ügy. Ne azzal vitatkozz, hogy veled vitatkoznak, hanem azzal, amiről szó van. A fent idézett megjegyzéseiddel - talán vigyázatlanul, talán átgondolatlanul - de eredményében kirekesztő hangulatot keltesz egy széles csoport ellen. Nem kéne.

 

     

 

Előzmény: Alpári Gnác (98)