zorki Creative Commons License 2005.04.28 0 0 44

alvajáró választópolgár

Azt hiszem a rendszerváltáskor nem az volt az első számú hiba, amit említesz.

(Az sem lebescsülendő, én utólag(!) csak egy jó megoldást találtam volna, az első nekifutásra nagykoalíció 90-ben MSZP nélkül. Akkor talán elkerülhető lett volna, hogy 94-ben az MSZP taroljon.)

A kérdés lényege az, hogy a Kádár-rezsim majd mindenben szörnyen hazug volt.

Az állami vagyon kihordása a cégekből -még ha csak csavaronként, autókhoz, hétvégi házakhoz, új házakhoz, kis alkatrészekként is- nem számított bűnnek.

Aztán jött 84-ben (tán) a VGMK, ami tovább erősítette ezt a nézetet. Ugyanekkor egyre több vállalkozó indult be. A vállakozók a tanácsi adóosztállyal egyezkedve fizettek adót, évente úgy alkudva a megállapítottnál alacsonyabbra az összeget, hogy a hivatalnoknak is jusson.

Ezután következett az önbevallás, ami gyakorlatilag profit letagadó intéményként működik.

Ehhez jött a rendszerváltás után az állami javak elherdálása bagóért.

A rendszerváltáskor sem változott meg a szemlélet, hogy az államot nem becsapni hülyeség.

A magyar adóellenőrzés lassan két évtizede képtelen eredményt felmutatni.

Én ismerek olyan ürgét, aki hosszú éveken keresztül még adóbevallást sem tett, és évekig csak küldözgették neki a leveleket, a végén elévülés miatt a sok kivetett bűntetést elengedték neki, és valami kitalált összeget -két havi jövedelmét- havi részletekben egyév alatt befizettették vele.

Az adóellenőrzésen egy húsz forintos hibával vagy elírással megbukhatsz, de adóeltagadás miatt a legritkább esetben.

Itt van a számla vagy nyugtaadás kötelessége. Vétenek ellene. Először is megbűntetika vállalkozót, aki kifizetteti az alkalmazottal. Legközelebb ugyanez.

Mi lenne a normális? Ilyen esetben tételes ellenőrzés -akár vagyon elszámoltatás- alá vonni a vállalkozót. Ilyent nem tesznek.

Ma van jó pár olyan cég, ahol nagysága, forgalma miatt évente kijárnak ellenőrizni.

Kimegy az ellenőr egy-két hétre. Mikor megérkezik elmondja, hogy x millió bűntetést kellene csinálnia. Aztán alkudozni kezdenek. Valamennyit befizetnek államnak, valamennyit ellenőrnek, és megy minden tovább.

Sierra képlete sajnos tökéletes.

Előzmény: Törölt nick (34)