Törölt nick Creative Commons License 2005.04.30 0 0 212
szerinted továbbra se lépjen fel a Palesztín Hatóság az arab terrorizmus ellen?

Én nem azt mondtam, hogy ne lépjen fel, hanem azt, hogy reálisan szemlélve a dolgokat, nincs abban a helyzetben, hogy fellépjen.

Nem akarom, hogy úgy tűnjön, csakazértis ellentmondok, de az 1944-es helyzetet is teljesen különbözőnek látom: a nácik ellen harcoló angolok megtámadásának ugyanis megintcsak volt egy "hátbatámadás" íze, tehát az ellene fellépés megintcsak könnyebben ment, mint most menne a PH-nak. Más lenne a helyzet, ha Izrael valamilyen közös ellenség ellen harcolna, mondjuk egy olyan ország ellen, ami már több millió palesztint vagy más arabot ölt meg, egy ilyen helyzetben tényleg könnyebb lenne a PH-nak fellépnie a terrorizmus és a saját ellenzéke ellen - ne feledjük, hogy a kettő között legalább 60-70%-os az átfedés, és szerintem a Fatahon belüli terroristák is a mostani vezetés ifjú belső ellenzékét erősítik. Nem tartom én (de szerintem te sem) a demokrácia eszméje iránt olyan bensőségesen elkötelezettnek a mostani palesztin vezetést, hogy ne lépnének fel saját ellenzékük ellen akár a legkeményebb rendőri eszközökkel is, ha lenne rá lehetőségük.

A másik különbséget abban látom, hogy a Jisuv akkori vezetőinek mind támogatottsága, mind katonai ereje sokkal nagyobb volt az ellenzék támogatottságához és katonai erejéhez mérten. Ezzel szemben a mostani Fatahnak szembe kell néznie azzal, hogy pl. a többi palesztin területtől elszigetelt enklávéként létező Gházában a Hamász katonailag is erősebb nála, így az ellene való fellépés polgárháborúhoz vezetne (igaz, ettől a Jisuv sem állt annak idején annyira messze, de ott jóval egyértelműbbek voltak az erőviszonyok), és óhatatlanul is izraeli segítséget kellene igénybe venniük. Tehát míg az akkori zsidó (Hagana) vezetés a saját nacionalista* közvéleménye előtt meg tudta indokolni nacionalista érvekkel az ellenzéke és a terrorizmus elleni fellépést, a mostani palesztin vezetés ezt nem tudja megtenni saját nacionalista közvéleménye előtt.

Ettől függetlenül, természetesen államférfiúi gondolkodásra vall a fellépés, de ilyen banális körülményeken elcsúszhatott volna az is.

*Háborús vagy kvázi-háborús helyzetekben minden közvélemény nacionalista.