borzimorzi Creative Commons License 2005.05.10 0 0 126

Kedves Bagojj, nem emlékszem olyanra, hogy azt írtam volna, hogy holmi eurokraták miatt hanyagolni kéne az ingázókat. Sőt, nem hiszem, hogy bárkit is le kéne szállítani a vonatról, csak mert történetesen nem üzleti ügyben utazik, hanem az Orient mintájára londontól vagy Brüsszeltől egész Várnáig vagy Konstantinápolyig akar utazni a családjával, mégpedig gyorsan és kényelmesen... Remek nyaralás lenne, nem? Viszont feltételeztem, hogy ötpercenkint induló metrószerelvényekkel igenis több embert lehetne környezetkímélő módon bevinni a városközpontba. Kelenföldön leszállnak a vonatról, majd metróznak tovább, kész. A metróról pedig átszállhatnak más metróvonalakra is. Valamivel kényelmesebben, mint jelenleg, amikor a Déliben kiszállva az ember alig tudja a lépcsősorokon levonszolni a bőröndjeit a metró bejáratáig... 

 

Ami a plázaépítést illeti, én sem ragaszkodom hozzá. Csak megjegyeztem, hogy nem véletlen az erre irányuló szándék, ez is bizonyítja azt, hogy a helyszín belvárossá vált, nem külterület többé. Csak egészen halkan teszem hozzá, hogy a mai napig nincsen olyan Nemzeti Színházunk, amelyik kellően modern lenne (olyan, mint az eredeti, Bán Ferenc-féle terv) és könnyen elérhető a város és az ország minden pontjából. A jelenlegi csúnya is, és már építésekor elavult volt. Ha húzol egy vízszintes vonalat a város térképén  középen Úgy, hogy metszed a Kossuth teret, akkor azt látod, hogy csak az attól délre lakók számára elérhető a hely úgy, hogy az esti előadás után BKV-val is hazaérjenek még 11 előtt és éjfélre ágyban legyenek. A vidékiek számára pedig tökéletesen elérhetetlen, hiszen már az odamenetel is problémás, de hazajutni pláne nem tudnak aznap. Ehhez képest a jelenlegi Déli épülete helyén és a metrónak hasznosított, befedett sínek felett  igenis lehetne olyan Nemzeti Színház, ahonét egy Szentendrei vagy Százhalombattai gimnazista osztályt is haza lehet vinni még éjfél előtt. Egy óbudait is, hogy hűtlen ne legyek szűkebb pátriámhoz. Hm?

 

Egy szó, mint száz: az a terület a belváros része. A belvárossal együttjáró funkciók vannak jelen a környezetében: a PSZÁF székháza, a Matáv székháza, a Hotel Mercure (négycsillagos), egy suli, a Márványmenyasszony étterem, kicsit lejjebb a MOM-park mozikkal, s egyéb más üzleti, államigazgatási és szórakoztatási intézmények. Itt nincs helye többé a pályaudvarnak, mert egyszerűen túlnőtte a város a hajdani határait. Ennyi. És nagyon remélem, hogy nem pláza fog épülni, hanem egy olyan komplexum, amelyben helyet kap végre az eredetileg nyertes Nemzeti Színház és emellett még vannak más kulturális létesítmények is, szállodai helyek, mozik, fedett sportpályák, fitness-termek stb. Hm?

 

Csót:

b

Előzmény: Törölt nick (122)