sierra Creative Commons License 2005.05.30 0 0 50

"A 90-es évek elején még nem volt nyilvánvaló, hogy milyen erős valójában az MSzP, s a Fidesz is idegenkedett - egyébként a társadalom, sőt az MSzP-ellenes szavazók többségéhez hasonlóan - az úri jobboldaliságtól."

 

-- Úri jobboldaliság: igen, az olyan. Ennek az úri jobboldaliságnak azért van pejoratív csengése, mert a ballib média kihasználta a 90 utáni időkben a kádárizmus frazeológiájába kondicionált kisember* viszonyulását a dzsentrik, a horthy-nagybirtokosok, a finánctőke és egyéb gyűlöletes antiproletár dolgok iránt. Amúgy igen, a jobboldal az úri. Az olyan jobboldal, amék nem úri, az gáz. Tudniillik ha összeházasítjuk a prolihőzöngést a konzervatív intolerancia ideológiájával, akkor kábé megkapjuk azt, amit Hitler főzöcskézett Nemzetiszocialista Munkáspárt címszó alatt. Vagy Le Pen nacionalista munkáspártját. Úgyhogy a jobboldal az csak legyen úriasan visszafogott.

 

* Ebbe az úri jobboldaliságba a Fidesz később nagyszerűen beletanult a panelproli felfedezésével, úgyhogy ezért sem áll szerintem a következetesség.

 

 

"De amikor feljött az MSzP a ká-európai általános tendenciának megfelelően, akkor habozás nélkül a démonizált MDF-et választották velük szemben. Meg is fizettek érte rendesen, ha egy héttel tovább tart a választási kampány 1994-ben, akkor a Fidesz valszeg kiesik és megszűnik."

 

-- Milyen aktussal nyilvánította ki a Fidesz a 94-es választás végeredménye előtt az MDF-hez fűződő jó viszonyát? Mert a Chartát éppen csak nem írták alá (az kétségtelen, hogy a szocialisták miatt - de ha ők nem, akkor a Fidesz aláírja és továbbra is az SZDSZ csatlósának számít, mint liberális párt, akinek a fő baja nem az ellenzéki szocialista párt, hanem a kormányzó hármas koalíció).

Szerintem a Fidesz maximum ott tartott 94-ben a jobboldaliságból, hogy van a liberális blokk, aminek győznie kéne és annak a balfele az SZDSZ, a jobbfele meg a Fidesz. De hogy annak a formációnak ha győz, köze nem lett volna a 98 után következő politikai vonalhoz, az fix. Szerintem.

Előzmény: mos (45)