Regős Judit Creative Commons License 2005.06.02 0 0 599
Kedves Szupics!

Abszolút megértem, hogy kimerült vagy. Az anyaság az egyik legkimerítőbb, legembertpróbálóbb dolog a világon, ugyanis állandó figyelmet és önátadást igényel. Irtó nagy felelőség és fizikai strapa is. Nem lehet 10 percre kikapcsolni a gyereket, mint amikor az iskolában kicsengetnek, vagy mikor pihi szünet van a munkahelyen. Ezért tartom nagyon fontosnak, egy körülbelüli napirend kidolgozását, hogy legalább legyen, hogyan öszpontosítani az energáidat. Nyilván nem lehet óramű pontossággal lefektetni a gyereket, de hasznos a kb. ugyanabban az időben történő délutáni alvás, mert az legalább egy fix idő, amivel te rendelkezhetsz. Ugyanígy az esti lefektetést is jó időben elkezdeni, így elcsíphetsz magadnak egy kis estét is a napból. Jó, ha vannak hadra fogható nagymamák, nagypapák, egyéb rokonok, akiknek ki lehet utalni egy - egy fix időpontot a héten, amikor ők vigyáznak Lucára. Az se baj, ha egy alkalommal csak 1 órát érnek rá, de azt rendszeresen, így tudsz rá számítani.
Én nem vagyok az egésznapos bölcsi híve. Szerintem 3 éves kor alatt a személyiségfejlődés alakulásában még meghatározó szerepet kell kapnia a szülőknek. Ez nem azt jelenti, hogyha mégis bölcsibe kerül egy gyerek, mert mondjuk a szülőknek muszály dolgozniuk, mert olyan az anyagi körülményük, vagy senki sem tud segíteni, nem lehet megoldani másképp, hogy az anya terhei csökkenjenek, a gyerek visszafordíthatatlan károsodást fog szenvedni a fejlődésben. Nem! De nagyobb biztonságban, lelki harmóniában és komfortosabban fogja magát érezni, ha az első lépéseket a társadalomba vezető úton, a szocializáció felé, szülői támogatással teszi meg.
Vannak ma már napos bölcsik, ahol fizetni kell ugyan, kb. 2000-3000 Forint, de akár egy napra a héten is be lehet adni a gyereket. Így láthatod majd, hogy, hogyan éli meg a bölcsödét. Az első időben úgyis sokat betegeskednek a közösségbe adott gyerekek, ami teljesen normálisnak mondható, úgyhogy elképzelhető, hogy amúgy sem sokat járna bölcsibe. Ha van rá egy kis anyagi keret 650-1000 Forint /óra bérért lehet babysittert fogadni, akár pár órára egy nap.
Szóval én azt javaslom, feltétlenűl szervezd meg magadnak hogy legyen időd és módod felszusszani egy kicsit a gyereknevelés terhe alól, és, ha az órrod már kint van a vízból, mérlegelni is könnyebb lesz, hogy bölcsi vagy nem bölcsi!
üdv:J.
Előzmény: szupics (587)