mos Creative Commons License 2005.06.02 0 0 75

Úgyhogy a jobboldal az csak legyen úriasan visszafogott.

 

Szerintem meg legyen dinamikus, új gondolatokkal telített, új felvetéseket, megoldásokat importáló, újító szellemű (is). Nem elég csak a hagyomány, csak a tradícionalizmus, kell a modern világ is. A Fidesz pedig épp azt a dinamizmust adta meg a jobboldalnak, amely olyannyira hiányzott belőle.

 

Ugyanakkor a Millenáris Park polgári ifjúsága még valamit kapott Orbán Viktortól, amit a hagyományos jobboldaltól nem kaphatott meg. Ezek a pólós-farmeros, mobiltelefonos, e-mailezõ, angolul gügyögõ, sportos, egészséges, laza szexuális erkölcsû, a puha drogoktól nem éppen idegen, farzsebükben jogsit és útlevelet hordó gyerekek a zord nackó bácsik szemében gyanúsak voltak: nem a vártúrák, a Tájak-Korok-Múzeumok, a Szép Magyar Beszéd és a Röpülj, Páva! ivadékai. Orbán Viktor - aki maga is hozzájuk tartozik - fölfödözte bennük a represszív potenciált: a kirekesztõ, büntetõ, antiegalitárius, fölhalmozó, hedonista, életterv-mániákus, pénzimádó, sikerimádó, hatalomimádó jobboldal mindenütt hatvannyolcas jelmezt visel irodán kívül

http://es.fullnet.hu/0218/index.htm

 

Ezt jól látta TGM ebben az amúgy elég vitatható cikkében.

 

a Fidesz maximum ott tartott 94-ben a jobboldaliságból, hogy van a liberális blokk, aminek győznie kéne és annak a balfele az SZDSZ, a jobbfele meg a Fidesz.

 

Igen, ezt mondták, Orbán a polgári középerők kormányzását* szorgalmazta akkor. (Ami végülis jobb lett volna, mint a kisgazdák...) De azt 1993-ban már egyáltalán nem rejtette véka alá, hogy az MDF-et közelebb érzi magához, mint a szocialista dinoszauruszt. Ld. az itt már olyan sokszor idézett Debreczeni könyv ezzel foglalkozó fejezetei.

 

1994 után új helyzet van, a polgári liberális pólus megszűnik, a Fidesz (és a tradícionális jobboldal is) csak úgy reménykedhet kormányzásban, ha egyszerre tudják hozni, megszólítani a hagyományos részt, s melléje még legalább ennyit el tudnak szedni a balliberális blokktól, s ezt egyesíteni tudják.

A Fidesznek ez egyszer sikerült, másodszorra majdnem sikerült. Jobb (talán az országnak is...) hogy nekiálltak ennek, mintha sajnáltatták volna magukat azért, hogy az SZDSZ ott hagyta őket a kakiban Torgyánnal és a démonizált MDF-fel egy oldalon.

 

* ami egyébként szintén jobboldali (antiszocialista) irányzat. A hayekisták vagy a  katolikus egyház szociális tanításait követő keresztényszociálisok a jobboldalibbak...?

 

 

 

 

 

Előzmény: sierra (50)