kannibál Kovács Creative Commons License 2005.07.01 0 0 136
Ez a film úgy rossz, ahogy van.
1. Emlékeztetnék mindenkit arra, hogy az eredeti Wells-regény tulajdonképpen két szálon játszódik (a noname főhős mellett az "öcsém" menekülését is leírja). Több szem többet lát: azaz az író egyszerre több helyszínen bonyolítja a cselekményt - kiválóan adagolva a feszültséget - így több mindent is be tud mutatni a puszításból, messzemenőkig kielégítve a magamfajta perverz sci-fi kedvelők ösztöneit. Azzal, hogy állandóan Cruise-t és a gyerekeket láttuk, kb. az ötvenedik perctől menthetetlenül unalmassá vált a film. Miért nem lehetett egy testvérpárt szerepeltetni itt is, két szálon futtava sztorit? (Bazmeg, Steve, én azért kíváncsi lettem volna, hogy pusztul el egy metropolis. A trailer is azt ígérte, hogy lesz látvány bőségesen, erre sz@rt se láttunk.)
2. A Wells-regényben a lézersugarak mellett fekete, füstködöt is lövellnek a tripodok, Londont gyakorlatilag ezzel pusztítják el. Ott van csatajelenet is (a brit flotta egyik cirkálója kilövi az egyik tripodot). Esik utalás egy hatalmas, repülő csészealjszerű valamiről is, ami a sötétség homályából emelkedik az ég felé. A regényben is két hétköznapi nyárspolgár szemével látjuk az eseményeket, mégis van minden, ami ebben a műfajban kötelező. Ide is belefért volna. (Ezek hiányában, olyan ez a film, mintha beülnénk egy pornómozira, aztán két óra után úgy állnánk fel, hogy láttunk két hegyes csöcsöt, de mást nem.)
3. Elég lassú lehet a technikai fejlődés az idegeneknél, ha egy Föld elleni invázió során az egymillió évvel ezelőtt elásott harcigépeiket használják. Aztán védőoltásokról még nem hallottak? Nem vot annyi eszük, hogy az invázió előtt alaposan feltérképezzék a Föld légkörét? De az amerikai hadsereg is - akárcsak az ID4-ben - meghülyül, ha idegenek támadnak ránk. A robotrepülőgépek, meg ballisztikus rakéták korában sorkatonákkal, meg ótvaras, ember által vezetett harcigépekkel csatáznak?
4. Cruise szereposztásbeli tévedés. Ha már mindenáron sztárt akart Spielberg, a hiperátlagos fizimiskájú Tom Hanks jobb lett volna. Amúgy a Jurassic Parktól az ID4-ig a hasonló műfajú mozik akkor igazán jók, ha nem sztárok szerepelnek benne, így izgulhatunk, hogy kik maradnak életben.
5. Wells korában még jó poén volt, hogy a baktériumok pusztítják el a támadókat, de ma már röhej. Olyan lett a film vége, mintha önmagát parodizálná. Ennél még az ID4 vírusos ötlete is jobb volt. Miért nem talált ki Steve valami kreatív új ötletet?

Száz szónak is egy a vége: egyszer nézhető a film, amelynek legfeljebb a hang- és fényeffektusai izgalmasak. Az őslények kategóriájában Emmerich esélytelen volt Speilberg ellen (Jurassic Park vs. Godzilla), az inváziós/katasztrófamoziban viszont a német kiütéssel nyert. (A Holnapután apa-fiú konfliktusa is különb volt ennél a Cruise-nyarvogásnél, az ID4-nek legalább volt humora, és még sorolhatnám a végtelenségig...)