kannibál Kovács Creative Commons License 2005.07.02 0 0 144
Aludtam egyet, és most leírnám, hogy én, az egyszerű földigiliszta mit csinálnék másként.
1. Az eredeti regény hez hasonlóan két szálon vezetném a cselekményt. Az állapotos Miranda Otto így főszereplővé léphetett volna elő. Nem is lett volna rossz sztori: a kisbabát váró asszony menekülése, miközben az új pasijáról kiderül, hogy egy gyáva kretén, egy sz@r alak. Mondjuk egy idős, szakállas tudós menti meg végül az asszonyt, aki közben legalább akkora rémségeket lát, mint Cruise.
2. Elég lett volna egy gyerek is. A Robbie nevű fiú engem rohadtul idegesített, ráadásul értelmetlen volt a szerepeltetése, mert úgyis a kis Dakota volt a lényeg. Amúgy a Robbie-t játszó színész annyira hasonlít Jake Gyllenhaalra (Honapután), és annyira hasonló pofákat vág, hogy az ebben a formában való szerepeltetéséért Emmerich nyugodtan beperelhetné Spielberget plagizálás vádjával.
3. Csatajelenet igenis kell! A regényben - miközben az "öcsém" a családjával menekül a kompon - egy ágyúnaszád kilövi az egyik tripodot. A filmben pajzs védi ugyan a gépezeteket, de mi lett volna, ha kiderül, hogy ez a pajzs csak a légkörben véd, a víz alatt nem! Ebben a formában nem lett volna logikátlan a tripod pusztulása Az amcsi filmekben állandóan csak a légierőt magasztalják, megérdemelne már némi sikerélményt a flotta is. Legfeljebb kiderül az idegenek számára, hogy jobb, ha a szárazon maradnak. Így persze a harci repülők kimaradtak volna filmből, és kevésbé lett volna ID4 utánérzésünk.
4. Manhattan elpusztítása nélkül egy ilyen katasztrófafilm olyan, mint pornófilm orgazmus nélkül. Az arabok, az őshüllők, az UFÓ-k és a meterorok után a birodalmi lépegetőkhöz hasonló géplények lángszórói is nyugodtan felégethették volna New Yorkot, fekete ködbe borítva mindent. A regényben is fölperzselik Londont, számtalan leírás utal rá. Igenis, kell a látvány!
5. Hogyan győzhetők le a lények? A megoldás pofonegyszerű: Tom Cruise rájött, hogyha a klozetszippantóhoz hasonló valamibe bejuttatnak egy kézigránátot, szétrobbant mindent. Tegyük fel, hogy a világ más pontjain is spontán partizánakciókkal, kamikazeakciókkal sikerül legyőzni a tripodokat. Ha két szálon fut a cselekmény, akkor akár a narrációt is el lehetett volna kerülni, a nézők megértették volna, hogy a bátor és találékony emberek a maguk "fadárdaszeű" eszközeivel igenis le tudják győzni az idegeneket. (az általam felvázolt öreg tudós is kitalál valamit.)Végül is a tripodok pajzsai és egyéb gyilkológépei nagy csatákra lettek kiképezve, a magányos ellenállók találékonyságára és önfeáldozására nem számíthattak. Azzal, hogy az emberiségbő ewokokat csinálunk, lehetett volna egy kis Jedi visszatér utánérzés a film után, dehát a Star Wars-őrület kellős közepén ez csak fokozta volna a film hatását.

Amúgy megjelent az eredeti Wells regény. Kb, 2500 forintért kapható, az Ulpius Kiadó adta ki!