Törölt nick Creative Commons License 2005.07.03 0 0 154

EN azt gondolom, hogy ezek a velemenyek mind azert alakulnak ki, mert az emberek keptelenek elfogadni, hogy ez egy 50 evvel ezelotti film uj valtozata, es a fordulatok, a cselekmeny egy mas generacio szamara volt megirva, mas szempontrendszerrel. EN megneztem a korabbi verzio elozeteset, es rengeteg a hasonlo jelenet. Meg a pincet furkeszo kigyotestu robotszem is onnan valo, sot az egy az egyben ugy nez ki, mint az 1953 as valtozatban. Nem kell megrokonyodni a meseszeru dolgokon, az eppsegben maradt kocsin, mert ez egy mese, es raadasul egy regi mese, meg akkor is, ha sokaknak a realizmusnak kezdodik a film. AZ olyanok valoszinuleg nem neztek az esti meset gyermekkorukban. Abban is voltak olyan jelenetek, amik nem valosagosak es nem hitelesek, megis sok gyereknek tetszett. A Maci tud fogat mosni, a kocsi meg egyben marad, mikor lezuhan a repulo. Ilyenek a mesek, de mi szeretjuk oket. A meset kell benne eszrevenni. Nem ugy mukodik a mese, hogy van egy nagyon meseszeru alaptortenet, es azt hihetetlen realizmussal dolgozzuk fel, hanem ugy, hogy a mese az mese, ahol az alaptortenet is mese, es a cselekmeny es a tortenesek is meseszeruek. Ez nem tobb, mint egy gyerekeknek valo mese urhajokrol, marslakokrol, akik kozhelyszeruen el akarjak pusztiteni az emberiseget, de nem sikerul. EZ mar alapvetoen egy gyerekes es meseszeru tortenet, nem ertem miert kell a reszletekben realizmust keresni?

Spielberg tud realista filmet rendezni, mint pld a Schindler. Most nem kellett neki azt rendeznie, akkor miert rendezzen azt? Spielberg neha komoly, neha meg egy nagy gyerek, aki a gyermeki fantaziajat eli meg a vasznon, nagyon profin.

 

"Nincs igazi mondanivalója, amit Spielberg úrtól nem vártam volna. "

Miert kell mondanivalo? Az Indiana Jonesnak mi a mondanivaloja? Vagy az talan realis?A Gral vagy a Frigylada, vagy a kis vonatozas a banyaban? Azon miert nem akad ki senki, hogy Indiana Jones tulel szinte minden helyzetet, ami fizikailag keptelenseg? Azert nem akadnak ki rajta az emberek, mert azt meg mindenki kepes volt gyerekfejjel nezni, mint egy profi mesefilmet, profi kalandfilmet. Manapsag mar mindenki meg akarja fejteni a filmeket, es mindenki nagyon bele akar latni az alkotofolyamat moge, de felesleges. A mondanivalo nem szuksegszeru velejaroja egy jo filmnek, rendezze barki. Spielberg, vagy Ed Wood. Nekem neha kifejezetten terhes, ha utolag el kell gondolkodnom a filmen, es az eszmei mondanivalot cipelnem kell a vallamon. Nem mindig jo.

 

Előzmény: Böjtös Gábor (152)