sajtoskenyér Creative Commons License 2005.07.03 0 0 170

 

 Egyébként az általános filmes jelenség, hogy a hősök általában mindent túlélnek és fatális véletlenek folytán menekülnek meg. Na most képzeljük el azt, hogy a repülőgép letarolja az autót is. Lehet innen folytatni? Igen, gyalog mennek tovább, akkor viszont jön a duma, hogy a tripodok simán utolérték volna őket a VALÓSÁGBAN.

 Elképzelhetetlen, hogy mielőtt egymillió évvel ezelőtt eltervezték volna a támadást, még nem éltek a Földön olyan mikrobák, gombák, vírusok, amelyek számukra halálosnak bizonyultak napjainkban? Tudom, de erre rájöhettek volna, hiszen régóta tanulmányoznak minket és biztos küldtek ide kutatóexpedíciókat. De mi van, ha nem küldtek, mert elbízták magukat? Ez összefügghet azzal, hogy miért nem támadtak korábban, mikor még a fákon ugráltunk. Talán az egymillió évvel ezelőtt kutatóexpedíciók telepítették a Földre a tripodokat, hogy ha majd az idegenek saját bolygója túlnépesedik, egyszerűen áthozzák a pereputtyot. Talán azért csak most jöhettek, mert a csillagközi utazást nem féregjáratokon bonyolítják, hanem az ideális bolygóállások, a gravitációs mezők kihasználásával. Így még a legközelebbi lakható bolygóról való utazás is több tízezer, akár százezer évet is igénybe vehet.

 A lényeg az, hogy ezekkel a film nem foglalkozik, mert nem ez a lényege. Nem hagyományos sci-fi, hiszen e műfajnak egyik jellemzője a tudományoskodó álmagyarázatok halmozása (lásd Star Trek). Ez a film nem erről szólt, Spielberg a fantáziánkra bízta a kérdések megválaszolását, ez szerintem erény.

 Ha már Függ. napja. Az idegenek anyahajójának tömege a Hold negyede volt, ahogy a filmben is elhangzott. Egyetlen űrszonda vagy földi, földközeli teleszkóp sem észlelte az általa okozott gravitációs anomáliát. Egy ekkora tömegű tárgy még a Mars pályáját is módosíthatta volna.