kannibál Kovács Creative Commons License 2005.07.06 0 0 222

Speciel nekem Tom Cruise színészetével semmi bajom. A cég című Sidney Pollack filmben például kifejezetten jó volt.

Igazából az az irritáló benne, hogy egy nyálas selyemfiú kinézete van, és a korai szerepei is ilyen karakterek voltak. A Cruise iránti utálatom részben akkor halványodott el, amikor Leonardi Di Caprio feltűnt a vásznon, mert hozzá képest Cruise egy hiperférfias és markáns arcú Humphrey Bogart.

Ne feledjük el, hogy a Világok harca igazából nem Spielberg-, hanem Tom Cruise-film, mivel a Koktélboy a film producere az ő Paula Wagnerjével. Márpedig az amerikai filmiparban a producer a főnök, a rendező pedig csak egy alkalmazott. A Cruise-Wagner-produkcióknak amúgy az a legfőbb ismertetőjele, hogy szélsőségesen heroizálják Cruise-t, aki szinte végig a vásznon van, még a vécére is követi a kamera. Érdekes, hogy Cruise nem egyszer éppen a saját produkcióiban oszt magára olyan szerepet, amik nem illenek hozzá (lásd Mission Impossible:2 - TC sok mindent el tud játszani, de egy James Bond-típusú vagány ügynököt nem...)

Ebben a filmben afféle Kevin Spacey-szerű, hű de nagyon átlagos amerikai fazon akart lenni. Nem volt jó húzás, főleg az, hogy egy buta dokkmunkást alakított. A zűrös magánéletű oldalát figurának jól hozta, de ezzel a fejjel inkább egy lecsúszott értelmiségit kellett volna játszania. (Zug)ügyvédként hitelesebb lett volna. Teteszik, nem tetszik, Cruise-nak köze sincs a munkásosztályhoz...

 

Előzmény: sajtoskenyér (216)