Tyb Creative Commons License 2005.07.19 0 0 109
Van ez a cikk a zindexen: Követik a mobilt 2.
"Ha viszont minden telefon minden moccanását elmentenék, akkor nincs az a tárkapacitás, ami ezt országos méretben kezelni tudná, érvelt a szakértő."

Na persze.

Definiáljuk a "minden telefon minden moccanását" úgy, hogy 1 mobil helyzetét másodpercenként, méteres pontossággal rögzítik.

Ugye a méteres pontosság azt jelenti, hogy Magyarország területének minden négyzetmétere "megcímezhető", és egy mobil helyzete egy ilyen négyzetméteres területre behatárolható.
Magyarország területe 93000 négyzetkilométer, azaz 93 milliárd négyzetméter. Tehát egy mobil helyzete egy 0 és 93000000000 közé eső számmal jellemezhető.
Egy ilyen szám a számítógépen legegyszerűbben 64 bites egész számként ábrázolható, ami ugye 8 byte. Ha minden másodpercben menteni akarjuk a mobil helyzetét, és magyarországon 8 millió mobil van, akkor másodpercenként 64 megabyte adatot kapunk (összehasonlításképpen egy LTO-2 szalagmeghajtó (darabja 1 millió Ft körül) 30-40 MB/s fenntartott adatsebességet tud). Ez egy nap alatt 5529 gigabyte adat. Ennyi adatot 28 darab 200 gigás LTO-2 kazettán lehet tárolni, vagyis 3 év alatt 30660 kazetta gyűlik össze, ezek azután újra felhasználhatók. Egy ilyen kazetta ára cca. 10-20 ezer, tehát adott pillanatban cca. félmilliárd forint árú kazetta (plusz pár milla értékű hardver, ha a szerverek már adottak) kellhet "minden telefon minden moccanását" rögzíteni, ami nem kis összeg, de a magyar mobilszolgáltatók nem mennének csődbe ettől sem, főleg, hogy ugye egy ilyen beruházást a kezdetektől (vagy a törvény életbe lépésétől) folyamatosan kellene finanszírozni. Szóval a "szakértő úr" jó nagy marhaságot mondott, legalábbis innen úgy tűnik.