sans-culotte Creative Commons License 2005.07.26 0 0 332

Az igazság az, hogy szerintem a történetért alapvetően kár Spielberget felelőssé tenni. Ez a film egy klasszikus sztoriból készült, ami - nemes egyszerűséggel - elavult. Szerintem elhibázott döntés lett volna birokra kelni a Függetlenség napja jellegű UFO-mozikkal, amikben a legérdekesebb tényező mindig az, hogy milyen újabb űrlény-csodák jelennek meg a képernyőn.

Érezhetően nem erre törekedtek.

Ha akartak volna, nyilván kitalálhattak volna ők is kriksz-kraksz szárnyú űrvadászokat, meg hatlábú, négyfejű, szőrös emberevő űrlényeket. Az nem kunszt.

De Spielberg nyomasztani akart, ez egyértelmű.

És ez sikerülhetett is, HA az ember nem úgy ült be rá a moziba, hogy egy állati mozgalmas, könnyed akció/katasztrófa/vígjáték/kaland filmet fog megnézni.

És azt el kell ismerni, hogy az első jó fél óra, a döbbenetes írtással elképesztően hatásos! Megkockáztatom, hogy hatásosabb, mint bármelyik hasonló témájú filmben!

Mikor a pasi hazamegy és tükörbe néz, bizony az ember tényleg megkérdezi magától :"Ez megtörtént-e, jól láttam-e?"

Nagyon profi módon, ott, abban a jelenetben csak annyit mutat a pusztításból, amennyit akkor látnál, ha Te is ott vagy. Nem szarakszik a részletekkel, csak jobbranézel, puff egy anyuka, balra nézel, puff egy rendőr. Aztán rohanás, füst, por és hazaértél, ahol mindenki néz, hogy MI VAN?! Üt.

Összességében nem tartom egy hatalmas filmnek, de az első fél óra nagyon működött. Úgy érzem, azt érdemes volt moziban látni.

Mintha valaki egy bazinagy táblát tartott volna az arcodba : Ennyi vagy Te emberi faj! Kis semmik, hangyák, rohangáljatok csak!

Sokkal ütősebben szemléltette, mint bármelyik ostoba katasztrófafilm.

Előzmény: RIPityom (329)