kiki73 Creative Commons License 2005.08.09 0 0 51
Sziasztok!

Minden olyan felvetéshez, ahol a BENNMARADT VÍZRŐL BESZÉLTEK AZ ÖBLÍTŐSZER-ADAGOLÓBAN:

Legyen az felül- vagy elöltöltős gép, ennek nem szabad előfordulnia!!!

(Már csak azért sem, mert ha megnézitek: általában van az öblítőszer-adagolóban egy "határ", egy MAX jelzés, ami fölé, ha még folyadék kerül, akkor az abban a pillanatban lefolyik! Ez jól demonstrálható, mert szerintem még sokan emlékeznek a régi szép Hajdu mosógépekre, pl. az Energomat-ra. Ott az öblítőszer-adagolóban jól látható helyen van egy MAX jelzés, ami a túltöltésre figyelmeztet. Egyébként a gép úgy mossa ki az öblítőt, hogy enged rá még egy kis vizet, és az így leszívódik a tartályba.)

A jelenségre térve:

Ezt a sűrű öblítőkoncentrátum eredményezi, ugyanis ma divat, hogy 1 literes kiszerelésben árulják a szert, így vannak, akik "lusták" (TISZTELET A KIVÉTELNEK!!!) és nem hígítják fel 4-szeresére, és ezt a sűrű folyadékot öntik be az adagolóba, hát nem csoda, ha program végére ez elkezd sűrűsödni még jobban. Hiszen a legtöbb gépben úgy van elhelyezve az adagoló, hogy minél rövidebb úton a tartályba jusson a vízzel együtt. ezért a ma kapható legtöbb felültöltős gépnek a tetejében van az adagoló, így már egy 60°C-os mosás alkalmával kb. 1 órán át melegíti a gőz az öblítőt. 90°C-os főzőmosást már nem is említem, hiszen ott szinte már forr a víz.

Természetesen vannak tucatszámra öblítőszerváltozatok, márkára is, minőségre is, de higyjétek el nekem (a szakembernek), hogy ezt a jelenséget BIZTOSAN A SŰRŰ ÖBLÍTŐ ADAGOLÁSA OKOZZA. Emellett még elenyésző százalékban hozzájárul a mosószer-adagoló közelsége a másik rekeszhez, és néha az is lehet, hogy némi mosószer kerül az öblítőszer-adagolóba. Az öblítő meg a mosószer "összevesznek" és csirízes elegyet alkotnak, hát ez a másik, ami még el tudja zárni a víz útját az öblítőszer-adagolóból kifelé.
Rendszerint az elöltöltős gépeknél ez a mulasztás azzal a hibajelenséggel jelentkezik, hogy a mosószertartóból folyik a víz kifelé, a gép külső palástján. Sőt, ilyenkor sokan azt hiszik, hogy a gép más részéről, pl. alulról folyik, de ez nem igaz...

... CSAK NÉHA KI KELL TAKARÍTANI A MOSÓSZER-ADAGOLÓT!!!

PITYU, Szeged