Regős Judit Creative Commons License 2005.08.26 0 0 680
Kedves Dreamer!
Valami baj lehet az email címeddel, mert több hete próbálkozom elküldeni a válasz levelemet. Ha gondollod feltehetem ide is, de ahhoz kell a beleegyezésed!
üdv: Judit

Hááát..., ahogy az eddigi válaszaimból azt hiszem nyilvánvalóan kitűnik én sem vagyok a gyerekverés elkötelezett híve (hogy finoman fogalmazzak), de azt hiszem Viki sem meggyőződésből csap rá a kisfia kezére, amit szerintem sem tesz túl jól. De ezt ő maga is érzi, különben nem írt volna ide.
Szóval Kedves Viki!
Valóban egy 18 hónapos gyereknél a leghatásosabb nevelési módszer az, ha megakadályozod abban amit csinlá, ha az egyértelműen káros saját maga vagy mások számára.Ez persze energia, és folyton résen kell lenni. Persze sokkal egyszerűbb lenne, ha értelmi meggyőzéssel célt lehetne érni de ez még korai ebben a korban. Normál esetben egy "ducolás", kis ártatlan fej öisszeérintés, nem lefejelés szokott lenni. Lehetséges, hogy nem emiatt csinálja azt amit írtál a kisfiad a játszótéren, hanem csak így vezeti le a feszültségét, az agresszióját. Az agresszióval a világon semmi baj sincs, csak tudni kell bánni vele. Mivel ő még kicsi, neked megtanítanod rá. Én inkább azt javaslom, hogy sokat birkózzatok vele, hemperegjetek, dobáljátok. Ezzel jobban tud oldódni a feszültség benne. Semmiképpen ne üss a kezére, mert azzal csak azt mutatod meg neki, hogy Te így vezeted le azt a feszültségedet, ami abból fakad, hogy rossz szemmel nézed, hogy ő másokat lefejel. Tehát legalizálod a másokra irányuló agressziót. Ettől ő vagy még verekedősebb lesz, vagy csak azért tartja vissza magát, mert fél a veréstől, ezért az agressziója saját maga felé fordulhat és pl. saját haját kezdi el kitépni. Talán még nem ilyen súlyos a helyzet, de mindenképpen jó, ha tudod, hogy mennyit árthatsz neki, még akkor is, ha nem direkt csinálod!
üdv:J.