Alpári Gnác Creative Commons License 2005.09.27 0 0 2

Nem hinném, hogy mindez a demokrácia számlájára lenne írható.

Mert mi lenne helyette?

 

Ha diktatúrák működnének a világban, oly módon, hogy a diktátor személyét még a mégoly kiművelt emberfők se tudnák befolyásolni, akkor lenne arra bármi biztosíték, hogy a diktátor felelősségteljesen gondolkodna?

Már miért tenné?

Hiszen még ez a mostani minimális kontroll sem működne.

 

Az nyilvánvaló, hogy a politikát már régen a gazdaság határozza meg. Valószínűleg mindíg is az határozta meg, csak mi valahogy kimaradtunk ebből az egészből. A huszadik század elején még nem volt általános és főleg titkos szavazás, aztán belezuhantunk a szocializmusnak csúfolt valamibe, nemzedékek nőttek fel a demokrácia valódi gyakorlása nélkül, aztán most csodálkozunk rá, hogy hát ez mégsem a kánaán.

 

Hát nem az, csak nem találtak még ki jobbat, mint ismeretes.

 

Én egyébként azt gondolom, hogy ez az egész világgazdaság-izé, nevezzük globalizációnak, vagy hupikék törpikének, tökmindegy, egy önmagában működő valami.

Működik a saját törvényei alapján, mint egy élőlény.

Szoktam ajánlgatni egyébként egy könyvet, sajnos most nincs nálam, így a szerzőt nem tudom megmondani, Behálózva a címe és a hálózatok sajátosságaival foglalkozik.

A szerző egy magyar ember, aki a hálózatok mibenlétét, viselkedésüket kutatja, sokat segít annak megértésében, hogy a globalizáció nem egy istentől elrugaszkodott valami, még csak nem is a gaz Amerika, vagy a New York-Tel Aviv tengely műve, hanem olyan, mint egy organizmus, fejlődik és viselkedik úgy, ahogy, anélkül, hogy mi, emberek bármilyen behatással lehetnénk rá.

Teljesen mindegy, hogy Bush lemond-e, vagy mekkora az IQ-ja.

 

Ez első blikkre riasztó lehet, de azért gondoljunk bele: egy élőlény nem törekszik az élőhelye elpusztítására. Kivétel lehet persze a rák, de mégis azt gondolom, hogy a dolgok önmagukat szabályozzák.

Az olajtermelők most gyakorlatilag bármennyit kérhetnének az olajért, mégis igyekeznek egy határon belül tartani, mert pontosan tudják, hogy az olajár miatt lassuló gazdaságok előbb-utóbb nem lesznek képesek megvásárolni a termékeiket, nem utolsó sorban nekik sem lesz hova befektetni a hasznukat, tehát ez hosszú távon nekik nem jó.

Ezenközben elképesztő összegeket költenek a kutatásra, hogy az olaj kifogyása után is legyen világ és akkor is ők uralhassák az energia-szektort.

 

És hát atombomba már 60 éve van, mégsem robbantottak fel a II. vh óta egyet sem.

Lehet úgy érezni, hogy az ember egy vírus ezen a szép bolygón, de azért mégiscsak mi vagyunk az egyetlen tudattal rendelkező faj. A bolygó dolga, hogy minket életben tartson. Vagy vezessünk be szaporodási tilalmat, hogy szép bolygónkat ne zsigereljük ki?

Ez olyan, mint ha szégyenkeznem kellene amiatt, hogy azt a szép piros almát a maga tökéletességében megeszem, aztán mit készítek belőle: valami büdös, barna dolgot.

A Föld nyilvánvalóan természetesebb, egészségesebb hely volt mondjuk 1000 évvel ezelőtt, az emberek mégsem éltek többet 30 évnél.

Ez a bolygó egy eszköz, ha elhasználjuk, akkor találunk helyette másikat, én ezt gondolom. Ráadásul minden energiára vezethető vissza, abból meg végtelen mennyiség áll rendelkezésre, amíg süt a nap.

Az emberiség, vírus ide, vagy oda, eddig még minden felmerülő problémával megbirkózott, ez ráadásul tervezhető kimenetel, nem olyan, mint egy hurrikán.

 

Na, lehet vitatkozni:)

Előzmény: Brutalis Harmonia (-)