haliho Creative Commons License 2005.10.03 0 0 1234

 

 

Sziasztok!

 

Utoljára szólok hozzá most ehhez a jelen topikban talán OFF-nak isminõsíthatõ témához.

 

Azzal még egyet is értek, hogy a törvényhozó és végrehajtó szervek nagymértékben hozzájárulnak az emberek bosszúvágyához és önbíráskodás iránti vágyához/igényéhez.

 

Ugyanakkor fenntartom, hogy nem ez a megoldás, az erõszak (az ököljog) erõszakot fog szülni, és ha nem vetünk gáta neki, akkor nagyobb bajt fog okozni, mint aminek a megszüntetését ígéri.

 

Igaz ez akkor is Wallace, ha a konkrét ügyben igazad van, és a pasi tényleg túl gyorsan megy az óvoda utcájában (akkor is igaz, ha a konkrét esetben nincs igazad). Egyszerûen nem vagy felhatalmazva arra, hogy egyszemélyben eldöntsd, hogy mi az igazság, megállapítsd a büntetést (pl verés), és végre is hajtsd! Ha ez elterjed és normává válik, akkor lakhatatlan, élhetetlen lesz a társadalom. Ellentétben azzal, amit valaki itt állított, szvsz most még nem tartunk Magyarországon az állati hordák szintjén. De - többek közt, ha az önbíráskodás normává válik - eljuthatunk ide, én nem szeretném. Nem ismerlek Wallace, de hidd el nálad is vannak erõsebbek. Ha nem egy, akkor kettõ vagy három. Ha nem puszta kézzel, akkor pisztollyal... Hol a határ? Neked nem tetszik, ahogy a másik szágudlozik. Neki nem tetszik, ahogy a kutyáddal beszélsz, ahogy van rajtad sapka vagy nincs...

 

Nem azt akarom mondani, hogy ne tegyünk semmit, várjuk meg azt, amíg a pofa elüt egy óvodást. (Vagy bárkit, miden élet egyformán értékes.) Ugyanakkor a jog által megszabot kereteken belül maradjunk. Lehet a pofával beszélni (kultúráltan is nemcsak örjöngve, dühösen, bosszúszomjasan), lehet feljelentést tenni, nyomás alá helyezni az önkormányzatot, a rendõrséget stb stb.

 

Brüisszelben töltöttem egy idõt, ott az eygik lakópark övezetben mesélte a kollega a  következõit:

Az utcájukban (családi és sorházak, sok gyerek) folyt a száguldózás. Beadványokjöttek, mentek az önkormányzathoz, majd amikor a választa'sok közeledtek, akkor megint írtak: a következõ választási gyûlésen ott leszünk, és elmondjuk, hogy az önkormányzatnak nem fontosak a gyerekeink... Egy héten belül kész volt a fekvõ rendõr. Arról nem emlékeztek meg, hoyg bárki is verekedni, lincselni akart volna.

 

Nem azért írom ezt, mert ez mindenre megoldás. Csak azért, hogy mutassakpéldát arra, amikor valakik a törvényes úton elértek szívós munk;aval eeredményt. Lehet, hogy az indulataikat nem tudták ezzel levezetni, de a célt elérték.

 

Részemrõl befejeztem a témát.

 

Üdv:

 

haliho

 

PS: Jómagam minden - törvényes - akcióban benne vagyok, amely a rendõrséget (hatékonyabb) munka irányába kényszeríti.