player one Creative Commons License 2005.10.05 0 0 1251

Szerintem civilizációs alapelv, hogy a szankcionálást a közösséget reprezentáló, "hivatalos" csoportnak kell(ene) végezni. A bíróság jogosítványát a magaméval szemben tehát elméletileg elfogadom.

 

Az alapvető probléma, hogy Magyarországon a büntetés nem logikus következménye az elkövetésnek. Mindnyájan tudnánk mondani botrányos példákat, hogy egy adott kapcsolati szint felett gyakorlatilag mindent szabad. Ugyanakkor egy bizonyos szint alatt meg már az is baj, ha nincs rajtad sapka (pláne, ha növelni kell a felderítési statisztikákat, és ott voltál, ahol a kabátot ellopták).

 

Amit tehát alapvetően fontos lenne gatyába kellene rázni a jogrendszert, és a kikényszerítési mechanizmust. Erre eddig egyik kormány sem volt képes. Sem a népnemzeti MDF-nek, sem a kétharmados szociál-liberális (agyrém maga a kifejezés is) társulatnak, sem a híres jogászhátterű Fidesznek (aki a túloldal "vállalkozói" szerint zsebében tudja az ügyészséget), sem a posztkiszista-populáris uniónak. A jelek szerint mind a zsebének a megtömésével volt elfoglalva, és az ehhez szükséges imázs kialakításával. Kérdés, hogy a tisztelt elvtársak/urak mikor jutnak el odáig, hogy a személy és vagyon védelmét mindenki számára egyenlő, következetes és végrehajtható szankcionálási rendszerrel biztosítsák. Belátható időn belül...