Alpári Gnác Creative Commons License 2005.10.06 0 0 131

Nem tudom, a sok * alatti rész a te kommentárod-e, vagy idézet, de azért az egészhez hozzáfűzném a magamét:

 

Gyurcsány feltette a kérdést: "le kell-e mondani az autópálya-építésről, hogy 2010-ben bevezessük az eurót?".

 

Az nyilvánvaló, hog az idei hiány esetében az autópálya jelentős tényező. Talán a következő évibe is belejátszik. Nade aztán miért ne lehetne visszatérni az állítólag következetesen leszorított hiányhoz azon a szinten, ahol az akkor éppen az autópályák nélkül is állna?

Nyilván azért, mert az EU nem csupán az autópályákat, hanem az összes PPP-projektet meszelte el, ezt tehát pusztán autópályára sarkítani egy jó nagy nemigaz:)

 

A kormányfő jelezte: nincs okunk lemondani az önálló monetáris politikáról és a forintról, ha annak a költségei túl magasak.

Márminthogy miféle költségei?

Költségei az Euro-bevezetésnek nem az államháztartásban jelentkeznének, hanem a polgároknál. Az meg sosem érdekelte a költségvetést. Az oda vezető út szintén nem költségekben jelentkezne, hanem éppen hogy a költségek visszafogásán.

 

Gyurcsány szerint meg kell vizsgálni, hogy mi a jobb Magyarországnak (gyors, vagy a lassú euró-bevezetés), az euró gyors bevezetése akadályozza-e az ország felemelkedését.

 

Ez igaz.

 

Épp az önálló monetáris politika megléte, egy kis és nyitott gazdaság, a szélsőséges árfolyamingadozás lehetősége jelentheti a (többlet)költségek forrását.

 

Valóban, de egyben a bukta kockázatát is.

 

A gyors euró-bevezetés legfőbb akadályát képező államháztartási hiányról, egy átfogó államháztartási reform minél hamarabbi szükségességéről viszont nem esik szó a politikai vezetésben.

 

Ez is igaz, de látjuk, hogy különösebb államháztartási reform nélkül is leszorítható a hiány, éppen a növekedésből származó bevételek révén. Na meg a maradék privatizáció.

ÁH-reformmal persze könnyebb lenne...

 

Mindent egybevetve bátran jelentem ki, hogy 2010-01-01-én biztos nem lesz bevezetve az Euro! Ha mégis, akkor minden jelenlegi topiktárs vendégem egy láda sörre:))

 

Lehet 2008-ban, 2009-ben, 2011-ben, vagy 2012-ben, de 2010-ben egész biztosan nem lesz.

2010 ugyanis választási év lesz, és aki ekkor vezeti be az Eurot, legyen az MSZP, vagy Fidesz, automatikusan veszíti el a választást.

 

Mert a nálunk egyébként is burjánzó szociális demagógia az egekbe fog törni az Euro bevezetésekor, hiszen 1 Ft 0,004 Eu lesz, a legkisebb egység meg ennek 2,5-szöröse és azért sem lehet majd kapni semmit, érdemes lenne 1-2 jellemző áron végigmenni, hogy fognak azok kinézni Euróban.

A gyenge (nagy osztójú) pénzek országai mind ráfaragtak az Euróval.

 

Úgyhogy én azt gondolom, tisztességes most bevallani, hogy nem lesz Eu 2010-ben, legalábbis biztos tisztességesebb, mint hadoválni össze-vissza.

 

És ha a nép esetleg mégis azt akarja, akkor ne épüljön semmi, ne emeljük a nyugdíjakat, stb. akkor legyen az.

De mivel a népnek halvány fingja sincs, hogy mit akar, ezért én felelős kormányzati kommunikációnak tartom azt, hogy felkínálja az opciókat.

 

Eurót akarsz, bazze, vagy infrastruktúrát?

Vagy ha mindkettőt, akkor milyen arányban?

 

Válasszál!

 

Jut eszembe, nem cseszegetésképpen, de kb. fél éve prognosztizáltad a Forint összeomlását.

Mi most a helyzet?

Következő dátum?

 

Bocs:)))

 

Előzmény: sierra (130)