fogtündérke Creative Commons License 2005.10.17 0 0 709
Sziasztok, ehhez úgy látszik sokaknak van hozzáfűznivalója:)

Zoé, szerintem tök jól csináljátok az oviban, mert az egy állandó közösség, állandó szabályokkal, és az akár 4 éven át is együtt lévő gyerekeknek meg kell tanulni egymással együttműködni.

De ez nem teljesen ugyanaz, mint a játszótéri szituáció. Ott változnak és gyakran tök ismeretlenek a gyerekek, nincs olyan felnőtt, akiben minden gyerek bízna, ugyanakkor mindenkinek van "védelmezője", nincsenek vagy alig vannak "közjátékok", így azzal tudsz játszani, amit magaddal viszel, és nem feltétlenül dolga a gyerekeknek MINDENKIVEL együttműködni, akár egy 2 perces egyszeri, agresszív találkozás után...

és szerintem igenis képmutató dolog arra bíztatni a gyerekeket, hogy mindent adj oda és semmit ne vegyél el! Persze, arra rábírom, hogy ne vegyen el semmit, hanem próbáljon kérni, de akkor sincs semmi, ha nem kapja meg, mert nem köteles odaadni neki senki. Ugyanakkor ő sem köteles mindent azonnal átadni, én megkérdezem, odaadod-e, vagy később odaadod-e, és nagyon megdicsérem, ha igen, de nem kényszerítem. Szerintem soha nem várható, hogy tiszteljék a mi tárgyainkat vagy másokét, ha a sajátjuk fölött nem rendelkezhetnek, és azt bármikor bárki elveheti tőlük.
Előzmény: Zoe21 (708)